Ziua Etniei Tătare din România, sărbătorită pe 13 decembrie. La mulţi ani!

1
403

Pe 13 decembrie, tătarii din România sărbătoresc „Ziua etniei tătare din România“. Legea votată în 2006 a fost inițiată de către fostul deputat al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Amet Aledin.

Ziua Etniei Tătare din România a fost sărbătorită luni, 13 decembrie a.c., în Capitală, în noul sediu al UDTTMR.

Alături de parlamentari ai minorităților naționale și ale partidelor politice, au participat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, Gelil Eserghep, președintele UDTTMR, și secretarii de stat Eniko Katalin Lacziko și Victor Opaschi.

Cu această ocazie, muftiul Muurat Iusuf a susținut un discurs:

„Stimați invitați,

Suntem deosebit de mândri și onorați de faptul că sunteți alături de noi astăzi, când sărbătorim Ziua Etniei noastre, ziua identității noastre în acest areal carpato-danubiano-pontic, ocazie cu care doresc să reafirm valorile culturale, religioase și democratice/euroatlantice pentru care noi milităm.

Așadar, scopul nostru principal este să ne păstrăm identitatea, tradițiile, să adoptăm o atitudine de solidaritate față de semenii noștri, să promovăm bunele relații interetnice și interreligioase din țara noastră, să apărăm valorile constituționale și, nu în ultimul rând, să susținem pacea și sistemele democratice alături de partenerii noștri strategici.

Cu toate acestea, minoritatea tătară trebuie să manifeste o foarte mare atenție la acțiunile unor entități care doresc să ne divizeze, care doresc să fragmenteze comunitatea tătară doar pentru a-și atinge scopurile lor de grup sau statale, sub pretextul interesului manifestat față de promovarea culturii și a religiei islamice sau a unei reprezentări mai bune a intereselor comunității în raport cu autoritățile guvernamentale române speculând legislația permisivă, speculând că etnicii tătari, la fel ca și populația majoritară, manifestă bunătate, ospitalitate și deschidere față de străini.

Așadar, dragi tătari, dragi membri ai comunității musulmane tradiționale, nu trebuie să ne învețe nimeni, mai ales străinii despre valorile spirituale ale comunității noastre, despre felul cum să conviețuim în armonie și bună înțelegere cu confrații noștri români, cu vecinii noștri, cu credincioșii altor culte, mai ales că noi trăim pe aceste meleaguri de peste nouă secole, deci avem experiență. Înaintașii noștri au luptat în cele două Războaie mondiale alături de confrații lor români pentru apărarea integrității teritoriale a României de azi, au luptat pentru ca noi să înțelegem cât de importante sunt pacea și libertatea, au luptat pentru ca noi să protejăm valorile naționale și pe cele identitare.

La fel ca înaintașii noștri, trebuie să lăsăm urme în istorie pentru apărarea intereselor cetății, trebuie să fim mult mai uniți pentru a-i împiedica să își atingă acele scopuri meschine.

Astăzi, regăsim etnici tătari în toate structurile sociale și instituțiile importante ale statului român, ceea ce înseamnă că formăm un corp comun cu populația majoritară și celelalte minorități naționale.

Mulțumim pe această cale statului român pentru drepturile și sprijinul acordat minorității tătare prin intermediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România care beneficiază de suport financiar și reprezentare parlamentară.

În încheiere, vreau să transmit un călduros “La Mulți Ani!” coetnicilor mei, să fim mândri că suntem cetățeni români și că împărtășim aceleași valori europene și transatlantice“, a transmis muftiul Muurat Iusuf.

Cu această ocazie, redacția Focus Press urează „La Mulți Ani!“ tututor tătarilor din România.

V.I.

1 COMENTARIU

  1. Noi tătari am fost uniți pana sa apăra fundatii islamice cu idei venite din Arabia, precum Taiba , si convertiții lui Dervis, Cherim, Gemaledin, Naim, Dilaver, Bari, Nagi si toti arabii ăștia cu bani de la sauditi ,kuweit..
    Acum au aparut uniuni tatare ca ciupercile după ploaie, femei cu burqa, ceea ce nu aveam inainte.
    vai de noi…. nogaii de ce tac???????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.