Pe 10 octombrie, întreaga lume a marcat Ziua Mondială a Sănătății Mintale, o zi dedicată conștientizării importanței sănătății mentale și promovării bunăstării psihologice.
Stresul, depresia, anxietatea sau epuizarea profesională sunt afecțiuni care pot influența în mod negativ relațiile de familie, fie că vorbim de părinți, copii, bunici sau alte rude. Atunci când unul dintre membri suferă din cauza stresului, întreaga familie poate fi afectată. De aceea, este esențial să ne concentrăm pe identificarea cauzelor stresului și să dezvoltăm strategii eficiente pentru a-l preveni.
Pentru a combate aceste efecte, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pune un accent puternic pe educarea și susținerea familiilor. Programe de suport psihologic și consiliere familială, disponibile pentru toți cei care se confruntă cu provocări emoționale sau mentale, campanii de conștientizare privind importanța comunicării și susținerii reciproce în familie pot fi doar o mică parte din acțiunile pe care cu toții am putea să le facem pentru a veni concret în sprijinul celor care probleme.
Cu această ocazie, dr. Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor, a dorit să ne reamintească importanța vitală a sănătății psihice în viețile noastre personale și profesionale. Această zi reprezintă un prilej de reflecție asupra progreselor realizate în domeniul sănătății mintale, dar și de reafirmare a angajamentului nostru continuu față de promovarea bunăstării psihologice.
“În contextul actual, marcat de provocări diverse și schimbări rapide, rolul nostru ca psihologi devine și mai esențial. Suntem în prim-planul sprijinului acordat indivizilor și comunităților în gestionarea stresului, anxietății, depresiei și altor dificultăți emoționale. Prin expertiza și dedicarea noastră, contribuim la construirea unei societăți mai reziliente și mai empatice.
Vreau să mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru profesionalismul și pasiunea cu care vă îndepliniți vocația. Eforturile voastre continue de a educa, de a sensibiliza și de a oferi sprijin sunt fundamentale pentru reducerea stigmatizării asociate problemelor de sănătate mintală și pentru promovarea unei culturi a înțelegerii și susținerii reciproce.
Astăzi, vă încurajez să reflectați asupra impactului pozitiv pe care îl avem în viețile celor pe care îi ajutăm și să continuăm să colaborăm pentru a îmbunătăți accesul la servicii psihologice de calitate. Să folosim această zi ca pe un catalizator pentru acțiuni concrete care să consolideze sănătatea mintală în România, să încurajăm dialogul deschis și să construim împreună un viitor în care fiecare persoană este valorizată, înțeleasă și sprijinită”, a precizat dr. Edmond Cracsner.
A.V.