100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, când Transilvania a revenit patriei-mamă

0
491

În urmă cu 100 de ani, pe data de 4 iunie 1920, era semnat Tratatul de Pace de la Trianon, între statele aliate care au ieșit învingătoare în primul Război Mondial, pe deoparte, și Ungaria, de cealaltă parte, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar.

Cel din urmă a fost învins de țările aliate, iar tratatul de la Trianon stabilea, practic, granițele noului stat – Ungaria, cu statele vecine: România, Austria, Cehoslovacia și Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (care ulterior s-a numit Iugoslavia, n.r.).

Practic, a fost momentul în care a luat naștere Statul Ungar ca republică independentă, întrucât, până în acel moment, populația din câmpia Panonică fusese când sub ocupația imperiului austroungar, cand sub ocupație otomană.

Semnarea Tratatului de Pace la Trianon, 4 iunie 1929

Extras din Tratatul de Pace de la Trianon

Articolul 45. Ungaria renunță, în ceea ce o privește, în favoarea României, la toate drepturile și teritoriile asupra fostei monarhii Austro-Ungare situate dincolo de frontierele Ungariei, astfel cum sunt fixate la art.27, partea a II-a (Frontierele Ungariei) și recunoaște prin prezentul Tratat sau prin orice alte Tratate încheiate în scopul de a îndeplini prezenta încheiere, ca făcând parte din România.”

Articolul 47. România recunoaște și confirmă, față de Ungaria, angajamentul său de a accepta inserarea, într-un tratat încheiat cu principalele puteri aliate și asociate, a dispozițiilor socotite necesare de către aceste puteri, pentru a proteja în România interesele locuitorilor care diferă de majoritatea populației prin rasă, limbă și religie, precum și pentru a proteja libertatea de tranzit și un regim echitabil pentru comerțul celorlalte națiuni.”

Articolul 161. Aliații și guvernele asociate afirmă și Ungaria acceptă responsabilitatea Ungariei și aliaților ei pentru cauzele de pierderi și daune la care guvernele aliate, asociate și cetățenii lor au fost supuși, ca o consecință a războiului impus prin agresiunea Austro-Ungarǎ și aliații ei.”

Deși în perioada 1938-1941 s-a reușit anexarea unor teritorii care aparținuseră Dublei Monarhii, cum ar fi  sudul Slovaciei, Ucraina Subcarpatică, nordul Transilvaniei, teritorii aflate azi în Serbia, Croația și Slovenia, frontierele de la Trianon au fost consfințite, din nou, prin Tratatul de Pace de la Paris, semnat pe data de 10 februarie 1947, încheiat între Puterile Aliate și Ungaria.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.