21 de mistreți cu pesta porcină africană, găsiți morți în județul Constanța

0
1183
EPidemia de pestă porcină face ravagii, sursa foto cotidianul.ro

Ca și cum nu ne ajungea epidemia de COVID,  care mai are puțin și ne bagă, din nou, în stare de urgență, România se confruntă, în acest moment, în mijlocul verii, și cu epidemia de pestă porcină africană.

Potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVPSA), vineri, 10 iulie, această epidemie evoluează în 155 de localități din 28 de județe, cu un număr de 261 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale). În alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De precizat că în intervalul 02– 08 iulie au fost înregistrate 11 focare noi, și anume: în Județul Teleorman – 3 focare; județul Gorj – un focar; județul Bacău – un focar; județul Satu Mare – 5 focare; județul Galați – un focar, totodată fiind strinse 2 focare, unul la Brăila și unul la Satu Mare.

În legătură cu porcii mistreți infectați, ANSVPSA anunță că cei mai mulți au fost înregistrați în județul Telșeorman, cu 492 de mistreți găsiți morți și 48 vânați, urmat de județul Giurgiu, cu 209 mistreți găsiți morți și 99 vânați, urmate de județele Satu Mare și Bihor, unde s-au înregistrat câte 199 de mistreți găsiți morți și 84 (Satu Matre) și 31 de mistreți vânați (Bihor).

Și în Dobrogea au fost depistați mistreți infectați cu acest virus, 21 de mistreți găsiți morți și 22 vânați în județul Constanța, respectiv 108 mistreți găsiți morți și 74 vânați în județul Tulcea.

Cu privire la  fermierii sau persoanele fizice crescătoare de porci, unde s-au înregistrat focare, până vineri,10 iulie, au fost despăgubiți 15.136 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 441.003.870 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 8.035.820 de lei pentru alți 209 proprietari.

Potrivit ANSVPSA,  pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.