A chemat Primăria în judecată, după ce un copac rupt de furtună i-a distrus mașina, în Tomis Nord: două instanțe i-au dat dreptate, urmează decizia finală

0
2389
Foto cu rol ilustrativ

Un constănțean a chemat în judecată Primăria și a solicitat să fie despăgubit, după ce mașina sa a fost avariată de un copac rupt de furtună. Bărbatul a câștigat de două ori, pe fondul cauzei și în apel. Urmează recursul.

În speță, Gemal Iusein a chemat în judecată, în 2019, primarul municipiului Constanța, solicitând instanţei să dispună obligarea acestuia la plata sumei de 85.330,66 lei, reprezentând contravaloarea remedierii avariilor suferite de autoturismul marca Audi A5 și contravaloare întocmire deviz estimativ, dar și dobânzile legale penalizatoare aferente perioadei cuprinse între data înregistrării acțiunii în instanță și data achitării efective a daunelor.

Totul s-a întâmplat în data de 3 august 2019, când o furtună a rupt un copac pe strada Suceava, iar acesta s-a prăbușit peste autoturismul reclamantului, dar și pe altele parcate în zonă. Dintre toate, mașina sa a fost avariată cel mai tare, suferind pagube mai mult decât semnificative, potrivit documentelor depuse la dosar.

De precizat că asociația de proprietari din blocul unde locuiește persoana reclamantă a sesizat autoritățile locale, în mai multe rânduri, să verifice starea de sănătate a arborilor din zonă, întrucât erau foarte înalți, iar unii dintre ei, chiar uscați, însă nimeni nu a luat nicio măsură, fapt ce a dus la prăbușirea unuia dintre ei peste mașini.

În urma incidentului de la începutul lunii august 2019, reclamantul a dus mașina la un service, unde a plătit o sumă de bani pentru eliberarea devizului estimativ de reparații, prin care i s-a adus la cunoștință că totalul costurilor acestora se ridică la suma de 84.827,88 lei.

A formulat, astfel, o solicitare de plată către Primăria Constanța, însă răspunsul primit a fost unul de-a dreptul halucinant. Reprezentanții Municipalității i-au comunicat faptul că își declină orice fel de responsabilitate cu privire la incidentul soldat cu avarierea autoturismului, evocând, în susținerea punctului de vedere, pe de o parte, existența unui caz de forță majoră și, pe de altă parte, faptul că, în opinia lor, arborele prăbușit nu ar fi fost unul într-o stare precară.

Cu alte cuvinte, „repară-ți singur mașina fiindcă ruptura copacului s-a produs din motive inexplicabile, invincibile si inevitabile, care îi exonerează de răspundere“.

Două instanțe i-au dat dreptate

Trecând peste alte aspecte, s-a ajuns în instanță, la Judecătoria Constanța unde, în aprilie 2022, judecătorii au admis acțiunea și au dispus obligarea Primăriei la plata către reclamantul Gemal Iusein a sumei de „84.827,88 lei reprezentând contravaloarea remedierii avariilor, 502,78 lei – contravaloarea întocmirii devizului estimativ, dobânda legală aferentă sumei totale de 85.330,66 lei, calculată de la data înregistrării cererii de chemare în judecată, 20.12.2019, şi până la achitarea acestei sume, cheltuieli de judecată, constând în taxă judiciară de timbru în cuantum de 2.842 lei, onorariu expertiză auto în cuantum de 1.000 lei, onorariu expertiză silvicultură în cuantum de 1.500 lei și onorariu avocat în cuantum de 4.000 lei“, potrivit pronunțării instanței de fond.

Mai departe, a urmat apelul, care s-a judecat la Tribunal și unde, miercuri, 1 martie a.c., s-a pronunțat o hotărâre similară, dar unde au fost eliminate cererile privind cheltuielile de judecată.

Nici această hotărâre nu este definitivă, întrucât poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel, unde va fi pronunțat verdictul final.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.