A fost aprobată înființarea noii societăți de termoficare a Constanței, primul pas pentru a scăpa de avarii

0
400
Avarie RADET. FOTO Primăria Constanța

Consilierii locali au aprobat înființarea noii societăți de termoficare a Constanței. Aceasta este necesară pentru reabilitarea rețelei de tranfer a agentului termic primar, cu 49 de milioane de euro.

Consiliul Local Constanța a aprobat vineri, 22.01.2021, proiectul de hotărâre privind aprobarea înființării societății Termoficare Constanța S.R.L., în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța.

„Este urgent ca, în perioada următoare, să luăm măsuri pentru reabilitarea rețelei de tranfer a agentului termic primar de la CET spre punctele termice. Vorbim de o investiție care se cifrează la circa 49 de milioane de euro.

Avem un preț al gigacaloriei la Constanța foarte scump, de 600 de lei. Primăria subvenționează de la 250 la 600 de lei, iar acest lucru a însemnat anul trecut un efort bugetar de 60 de milioane de lei din buget.

Într-un an de zile, media pe oră a pierderilor însumează 250 de tone de apă. Trebuie să rezolvăm această problemă.

Avem toate documentele posibile și necesare, strategie, studii de fezabilitate, toate condițiile necesare, ne trebuie finanțarea.

Am analizat toate sursele de finanțare, cea mai potrivită este cea cu fonduri europene pe eficiență energetică, POIM – Axa 7, și trebuie să se mișcăm extrem de rapid, pentru ca până în 2023 să obținem banii.

Ca să putem aplica pe această axă de finanțare, e un criteriu de eligibitate ca societatea căreia îi vom delega serviciul de termie, de transport și distribuție a agentului termic, să nu fie în insolvență, de aceea trebuie să înființăm Termoficare Constanța S.R.L.“, a explicat primarul Constanței, Vergil Chițac.

Consiliul de Administrație provizoriu al noii societăți va fi format din Iulian Gropoșilă, Liviu Dorel Popa, Monica Anca Moroianu, Bogdan Bădescu și Laurențiu Chirtop. Acesta va funcționa doar patru luni și se va ocupa de obținerea licența de operator de termoficare de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.