Un pensionar dintr-o localitate din zona Hârșova, județul Constanța, a sunat la 112 și a reclamat că vecinul i-a omorât câinele. Oamenii legii au ajuns la fața locului și au constatat că, de fapt, câinele intrase pe sub gardul despărțitor în curtea vecinului și se prinsese într-un laț. Ulterior, inculpat a devenit chiar pensionarul, iar acum e bun de plată, fiind vorba inclusiv de o amendă penală.
Din actele de urmărire penală efectuate au rezultat că, în seara de 15.01.2023, în jurul orei 19.30, câinele inculpatului a trecut, pe sub gardul despărțitor, în curtea vecinilor și a fost prins într-un laț, montat anterior din cauza faptului că, de foarte multe ori, câinele cu pricina pătrundea în curtea sa și îi provoca diverse pagube.
În momentul în care inculpatul a văzut acest lucru, a început să țipe la persoanele vătămate, să le jignească și să le amenințe cu moartea, creându-le o stare de temere. Ulterior, a apelat Serviciul de Urgență 112 și a sesizat faptul că vecinul său i-a omorât câinele, aspecte nereale constatate în urma cercetărilor.
Vecinii au depus plângere, iar pensionarul a fost trimis în judecată pentru amenințare. Audiat în calitate de inculpat, acesta nu a recunoscut că le-a amenințat și a cerut să fie lăsat în pace pentru că are probleme medicale. Însă, persoanele vătămate au precizat că le-a fost frică să iasă din casă, deoarece vecinul le urmărea și ținea pietre în mână.
Pe 13.11.2024, magistrații Judecătoriei Hârșova s-au pronunțat.
„Pentru infracțiunea de amenințare prevăzută de art.206 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 61 alin.2 Cod penal și art. 61 alin.4 lit. b) Cod penal, săvârșită față de persoana vătămată P.V.; Condamnă inculpatul S.C. la pedeapsa de 1.200,00 lei amendă penală, reprezentând 120 zile-amendă cu o valoare a zilei – amendă de 10,00 lei. În baza art.396 alin.1 Cod procedură penală, pentru infracțiunea de amenințare, prevăzută de art.206 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 61 alin.2 Cod penal și art. 61 alin.4 lit. b) Cod penal, săvârșită fată de persoana vătămată P.M.; Condamnă inculpatul S.C. la pedeapsa de 1.200,00 lei amendă penală, reprezentând 120 zile-amendă cu o valoare a zilei – amendă de 10,00 lei. În baza art. 38 alin.2 și 39 alin.1 lit.c) Cod penal; Dispune ca inculpatul S.C. să execute pedeapsa rezultantă de 1.600 lei amendă penală, compusă din pedeapsa cea mai grea, de 1.200 lei, la care s-a adăugat 1/3 din cealaltă pedeapsă pecuniară stabilită, respectiv 400 lei, reprezentând un număr de 160 de zile-amendă a câte 10 lei pe zi. Atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art.63 Cod penal, respectiv asupra posibilității instanței de a înlocui amenda cu închisoarea în cazul neexecutării, cu rea-credință, a amenzii. Admite în parte acțiunea civilă; Obligă inculpatul la plata următoarelor sume de bani cu titlu de despăgubiri civile: – Părții civile P.V. suma de 1.000 lei cu titlu de daune morale; – Părții civile P.M. suma de 1.000 lei cu titlu de daune morale; În baza art.274 alin. (1) Cod procedură penală; Obligă inculpatul S.C. către stat la plata sumei de 500,00 lei cu titlul de cheltuieli judiciare; În baza art. 276 alin. 2 Cod procedură penală; Obligă inculpatul S.C. către părțile civile la plata sumei de 2.500 lei cu titlul de onorariu avocat“, potrivit minutei judecătorești.
Liliana BELCIUG