ABADL: Amenzi de peste 2 milioane de lei, aplicate operatorilor de plajă din Constanța

0
219
Sediul ABADL. FOTO ABADL

Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a informat care este valoarea totală a amenzilor aplicate în această vară operatorilor de plajă , respectiv 2.047.500 lei.

În această vară au fost efectuate 929 de controale și au fost impuse 2.123 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate, iarpentru neaducerea la îndeplinire a măsurilor impuse au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale.

În urma controalelor efectuate au fost identificate o serie de neconformități, dintre care cele mai frecvent întâlnite au fost:

  • amplasarea de beach-baruri neprevăzute în P.U.Z. și nici în contractul de închiriere;
  • extinderi ale beach-barurilor, rezultând o suprafață construită mai mare decât cea prevazută în PUZ și în actul adițional la contractul de închiriere a sectorului de plajă;
  • neasigurarea unei suprafețe de plajă, conform prevederilor art. 18 si 19 din Ordinul MDRT nr. 1204/2010, pentru turiștii cu accesorii proprii (zona de plajă destinată plajei pe nisip);
  • nerespectarea distanței de 5 m între linia apei și primul rând de șezlonguri, în vederea asigurării accesului cu utilaje pentru efectuarea lucrărilor mecanizate de întreținere a plajelor;
  • amplasarea unor dotări de agrement neprevăzute în P.U.Z. (saltele elastice, instalații corzi elastice);
  • număr insuficient de recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor rezultate din activitatea turistică.

“Pentru construcțiile ilegale, operatorii de plajă au fost sancționați contravențional conform O.U.G. nr. 202/2002, întrucât nu au dus la îndeplinire măsura privind dezafectarea acestora, iar în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 50/1991, s-a solicitat autorităților administrației publice locale să intervină pentru dezafectarea beach-barurilor ilegale și a extinderii acestora. Deși, administrațiile locale sunt primele abilitate să demoleze aceste construcții ilegale, inspectorii A.B.A.D.L. au intervenit pentru respectarea legislației participând  la dezafectarea mai multor construcții de pe sectoarele de plajă și au întocmit documentațiile necesare rezilierii mai multor contracte. Cu toate că cei mai mulți operatori de plajă au înțeles să-și demoleze construcțiile ilegale, totuși 71 de construcții sunt neconforme, aflate în diferite stadii conform legislației privind dezafectarea construcțiilor ilegale amplasate pe domeniul public al statului reprezentat de plajă. Oricât de mult încercăm să  administrăm și să exploatăm, în mod corect și transparent, bunul statului român – plajele, cu amenzi mici, cu o legislație incoerentă, neclară nu vom reuși niciodată, deci este nevoie de modificări legislative în care se fie bine definite competențele fiecărei instituții, a declarat directorul ABADL, Bogdan BOLA.

Tot în această perioadă au fost soluționate un număr de 87 sesizări și 71 de autosesizări care au vizat starea de curațenie a plajelor, modul de amplasare a șezlongurilor, liberul acces la linia țărmului, amplasarea de către turiști a accesoriilor proprii în zona destinată șezlongurilor, accesul/staționarea autovehiculelor pe plajă, accesul cu animale pe plajă etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.