Pronunțare în dosarul SC Utilități Publice Cernavodă: ani grei de închisoare pentru fosta conducere

0
6896
Laurenţiu Dumitrescu

Fosta conducere a SC Utilități Publice Cernavodă SRL, împreună cu câțiva angajați, trimiși în judecată, în urmă cu 3 ani, pentru abuz în serviciu, și-au aflat pedepsele. Vorbim despre pedepse cuprinse între 2 ani și 15 ani de detenție, pe care le-au primit Laurenţiu George Dumitrescu, care ocupa funcțiile de director și administrator, Georgeta Adina Avram – fost director economic, Georgeta Dumitra și Sanda Eugenia Costache  – foști economiști ai societății,  Alexandru George Dumitrescu și Maria Cristina Dumitrescu – ambii ocupând posturi de funcționari.

Despre activitatea infracțională a persoanelor enumerate, procurorii spun că, în perioada 2011 – 2016, cele șase persoane au încheiat contracte comerciale de achiziții cu alte societăți, în detrimentul S.C. Utilități Publice S.R.L, firmă cu capital de stat, aflată în subordinea Consiliului Local Cernavodă. Anchetatorii au reținut că directorul Laurenţiu George Dumitrescu, prin deciziile luate, a produs prejudicii grave asupra firmei.

La finalul cercetării judecătorești, Tribunalul Constanța a aplicat pedeapsa cea mai mare fostului director, Laurenţiu George Dumitrescu, care a primit, în total, 13 ani de închisoare, plus încă 2 ani dintr-o pedeapsă anterioară, suspendată printr-o decizie a instanței.

”Constată că inculpatul DUMITRESCU LAURENŢIU-GEORGE a mai fost anterior condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare printr-o sentință rămasă definitivă la Curtea de Apel Constanţa. Revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare, pedeapsa rezultantă de 13 ani închisoare se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată, cea de 2 ani, în final va condamna pe inculpatul DUMITRESCU LAURENŢIU-GEORGE la pedeapsa de 15 ani închisoare“, se arată în cuprinsul încheierii de ședință. 

Georgeta Adina Avram a fost condamnată la 9 ani și 8 luni de detenție, Georgeta Dumitra a primit pedeapsa de 5  ani şi 8 luni de închisoare, Sanda Eugenia Costache a primit 5 ani de închisoare, Alexandru George Dumitrescu (fiul lui Laurenţiu Dumitrescu) a fost condamnat, la rândul lui, la 4 ani şi 4 luni închisoare, iar Maria Cristina Dumitrescu (fiica lui Laurenţiu Dumitrescu) a primit doi ani de închisoare, cu suspendare, dar în schimb va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile în cadrul Primăriei Cernavodă sau Spitalului Orăşenesc Cernavodă.

Ce spun procurorii despre activitatea infracționlă

Concret, potrivit rechizitoriului, ”în perioada 2011 – 2016, cei șase inculpați au desfăşurat activităţi infracţionale, constând în solicitarea spre decontare/plată şi aprobarea de plăţi în numerar, cu consecinţa retragerilor/ridicărilor în numerar de sume de bani, în mod abuziv, sume de bani însuşite, folosite din casieria societăţii în folos personal şi în folosul altora, prin utilizare de documente justificative înregistrate în contabilitate, nereale/fictive sau nelegale, cu consecinţa producerii de pagube societăţii de interes public. Dumitrescu Laurenţiu-George Şi Avram Georgeta-Adina, în calitate de administrator şi director economic, în perioada 2011 – 2015, au desfăşurat activităţi infracţionale (autor/complice) constând în evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea unor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului”. 

De precizat că pedepsele au fost aplicate în primă instanță, pe fond, iar sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de apel Constanța.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.