Un proces început în 2015, între ABADL și administrația publică locală din Tuzla, s-a încheiat după nouă ani, dar numai pe fond. Miza este o suprafață din faleză, pe care cei de la Apele Române o revendică, așa cum s-a întâmplat cu mai multe sectoare de plaje și faleze de pe întreg litoralul. Însă, după acești ani de proces, judecătorii au respins acțiunea, în favoarea Comunei Tuzla.
Acțiunea civilă întreprinsă de Administrația Națională Apele Române (ANAR), prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, în data de 22.09.2015, iar Comuna Tuzla, prin primar, și Consiliul Local Tuzla apar în calitate de pârâți. Ulterior, în acțiunea civilă au intervenit și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, în nume propriu, dar și Asociația Albatrosul Tuzla.
Potrivit dosarului, ABADL revendică o suprafață de faleză care, potrivit reprezentanților instituției, la momentul înregistrării acțiunii era de 537.253 mp, iar aceasta a ajuns, ulterior, în 2018, la 655.738 mp, printr-o serie de intabulări/dezmembrări/alipiri, dar și a unor interpretări eronate care au rezultat din date preluate din expertiza topo-geografică.
Pe parcursul celor nouă ani de proces au fost depuse mai multe cereri din ambele părți și au fost efectuate expertize topografice. În 2020 a fost admisă cererea Consiliului Local Tuzla pentru solicitarea unor informații, de la experți, pentru a se stabili în concret ce suprafață de teren din cea revendicată se află pe raza comunei Tuzla și a localității Eforie, având în vedere că o sentință civilă din 2015, într-un dosar mai vechi, stabilea limita teritorială dintre cele două unități administrativ-teritoriale.
În fine, după alți patru ani de proces, instanța de fond s-a pronunțat, joi, 7 noiembrie, prin respingerea acțiunii formulate de reclamanta ABADL.
„Admite excepția lipsei calității procesuale active, invocată de pârâții Comuna Tuzla prin Primar și Consiliul Local Tuzla. Respinge cererea formulată de reclamanta Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ANAR – ABADL), în contradictoriu cu pârâții Comuna Tuzla Prin Primar, Consiliul Local Tuzla și intervenientul Statul Român prin Ministerul de Finanțe, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Respinge ca nefondată cererea de intervenție formulată de Asociația Albatrosul Tuzla. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanța. Pronunțată azi, 07.11.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței“, potrivit sentinței civile, care nu este definitivă.
Practic, acțiunea în revendicare a fost respinsă pentru că nu a fost depusă de o autoritate competentă. Există posibilitatea ca reclamanta să atace sentința cu apel.
Daniel ALBU
ordin sa se distruga toate asociatiile de pescari. Li se ia putinul teren, nai nou, chiar si luciul de apa.
In toata Europa se incurajaja pescuitul, pe la noi, doar bloacele si saivanele.
Cei care au judecat vor sa-si plimbe copiii doar pe la terasele cu peste congelat sau ar dori sa ii duca cu barca i pe ape, la sporturi si aerosoli?