
Pe ordinea de zi a Curții de Apel Constanța s-a aflat, joi, 16 noiembrie a.c., dosarul penal în care afaceristul Victor Alexandru Ciobotaru a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru mai multe infracțiuni de fals și uz de fals.
Așa cum am mai arătat, Victor Alexandru Ciobotaru, asociat majoritar la Atlas Consulting&Proiect SRL, una dintre firmele care a câștigat contractul pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul „Construire şi dotare Spital Municipal Policlinic“, a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii DNA.
Potrivit declarațiilor sale, în cursul anului 2021, în contextul organizării de către Primăria Municipiului Constanța a unei licitații privind achiziția serviciului de elaborare a documentației tehnico-economice aferentă obiectivului de investiții „Construire și dotare Spital Municipal Policlinic“, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inculpatul ar fi depus la instituția publică mai multe documente false. Aceste demersuri ar fi avut ca urmare câștigarea, de către societatea omului de afaceri, ca lider de asociere, a licitației respective, în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.
La scurt timp de la semnarea contractului de prestări servicii (7.10.2021), Primăria Municipiului Constanța a achitat omului de afaceri o primă factură, în valoare de 1.729.677 de lei, reprezentând prestări servicii elaborare studiu de prefezabilitate.
Odată cu demararea etapei a doua, respectiv realizarea studiului de fezabilitate și depunerea documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncționalități în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanții instituției publice au aflat că niciunul dintre asociați, cu excepția inculpatului, nu avea cunoștință despre semnarea contractului de prestări servicii și nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.
Aceste aspecte i-au determinat pe angajații Primăriei Constanța să formuleze plângere penală față de societatea câștigătoare a licitației și față de reprezentanții săi legali.
În timpul instrumentării prezentei cauze penale, inculpatul a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanța, în sumă totală de 600.000 lei. În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.
Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Constanța, unde judecătorul trebuia să admită sau să respingă acest acord de recunoaștere încheiat între inculpat și DNA. Doar că, la finele lunii martie a.c., judecătorul a respins acest acord, din anumite considerente legate de pedeapsa prea blândă pe care ar fi trebuit să o primească afaceristul, raportat la gravitatea faptelor.
Motivele respingerii acordului dintre inculpat și DNA
Judecătorii au constatat că, sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracțiunii a constat în falsificarea de către inculpat a unui număr de 64 de înscrisuri sub semnătură privată. Acțiunea de falsificare a fost realizată prin atestarea de către acesta, în cuprinsul înscrisurilor, a unor împrejurări neadevărate, iar scopul falsificării a fost de a produce consecințe juridice, respectiv de a obține atribuirea contractului către societatea administrată de către el. Totodată, ulterior falsificării, inculpatul a folosit înscrisurile falsificate la Primăria Constanța în cadrul procedurii de achiziție publică menționate.
Urmarea imediată a constat în producerea unei stări de pericol pentru relațiile sociale legate de încrederea de care ar trebui să se bucure înscrisurile sub semnătură privată. Între acțiunile inculpatului și urmarea imediată a faptei a existat o legătură de cauzalitate.
Mergând pe acest temei, instanța a considerat că se impune continuarea urmăririi penale și trimiterea în judecată , prin rechizitoriu, a inculpatului sau, în caz contrar, o actualizare a acestui acord de recunoaștere.
Hotărârea primei instanțe nu a fost definitivă și a fost atacată la Curtea de Apel, ședința de judecată a acestuia având loc joi, 16 noiembrie a.c. La acest prim termen în apel, instanța a amânat cauza pentru luna februarie a anului viitor, din cauza lipsei avocatului care îl reprezintă pe inculpat.
Daniel ALBU
Bine ar fi că toate primăriile să fie verificate în speță licitațiile favorizate cu dedicație prietenilor, scopul fiind paraindaratul contractelor în siguranță.In cazul nostru fiind vorba și de primăria comunei Costinești,cel puțin zece ani in urma când firma SC Viralex 2015 ( P.F. Bălan Virgil,I.I.Bălan Virgil și Bălan Alexandru până în 2015 ),administrată de către frații Bălan Virgil și Bălan Alexandru care au participat și primit prin atribuirea contractelor directe de către primar astfel fraudând banul public din primăria comunei Costinești.In prezent din anul 2020 licitație publică măsluită cu SC.Polaris,S.C.Iridex, SC Salvamar și lacul de agrement Pentru toate aceste nereguli comise intenționat sunt de vina trei angajați publici și administratorul primăriei, secretarul general al comunei Costinești și inclusiv primarul in acțiune care a semnat și ordonat toate aceste ilegalități petrecute.
Dar despre contractele din port,ce fac obiectul concesionării pe termen nedeterminat al danelor și a lucrărilor efectuate acolo,ce mai știți?