Cererea de suspendare a Regulamentului de organizare și desfășurare al activităților comerciale în municipiul Constanța, depusă de fostul city-manager, Felicia Ovanesian și alți reclamanți, a fost respinsă, pentru moment, de instanța de fond. Urmează recursul. Între timp, se pregătește și cererea de anulare a aceluiași regulament.
Hotărârea Consiliului Local nr. 261/2023, privind Regulamentul activităților comerciale în municipiul Constanța, a creat mai multe reacții din partea celor care locuiesc la bloc. Asta pentru că, așa cum am mai arătat, această hotărâre de consiliu, care a fost votată cu 24 de voturi ”PENTRU”, din totalul de 27 de consilieri, oferă posibilitatea desfășurării unor activități comerciale la parterul blocurilor sau lipit de acestea, precum baruri, cafenele și alte astfel de activități, fără acordul locatarilor, cu program de funcționare între 8.00 și 22.00.
În aceste condiții, au apărut reacțiile negative ale unor persoane care se simt lezate în mod direct de aceste prevederi ale noului regulament, care l-a înlocuit pe cel vechi, implementat în 2017 și care și-a încetat aplicabilitatea.
Cazul a ajuns în instanță, așa cum am mai arătat, în septembrie 2023, iar unul dintre reclamanți este chiar fostul administrator al municipiului Constanța, avocata Felicia Ovanesian, care a cerut, în primă fază, suspendarea hotărârii de consiliu, urmând a se judeca, ulterior, cererea de anulare a acesteia.
După mai multe termene, pe 14 decembrie, instanța de fond a respins cererea de suspendare.
”Respinge cererea de suspendare a executării Hotărârii nr. 261 din data de 29.06.2023 a Consiliului Local al Municipiului Constanţa formulată de reclamanții Ovanesian Felicia Nadina, Toxin Liliana Cristina, Hagi Cristian, Fedulov Elena, Ursu Mădălina şi Burciu Valentin în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanţa, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în încheierea de ședință.
Așa cum se poate observa, nu vorbim despre o hotărâre definitivă, întrucât poate fi atacată cu recurs la instanța superioară.
De precizat că cea de-a doua cerere, privind anularea Regulamentului atacat, se va judeca pe data de 7 martie 2024.
Felicia Ovanesian ne-a declarat, rândul trecut, că, potrivit noului Regulament, cei care își deschid cafenele, baruri sau alte unități de alimentație publică, nu mai au nevoie de aviz sau de autorizație a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de securitate la incendiu, nu au nevoie nici de locuri de parcare, nici de acordul vecinilor și fără a se ține cont de funcțiunile din zonă sau de destinația imobilulu.
De asemenea, Felicia Ovanesian a mai declarat că există două legi care nu permit funcționarea cârciumilor la parterul blocului sau lipit de acesta, iar o hotărâre locală nu poate înlocui o lege care primează.
Daniel ALBU