Acțiunea prin care Vergil Chițac a încercat să recupereze prejudiciul din dosarul Retrocedărilor a fost respinsă. S-a prescris

0
1415

Tribunalul Constanța a respins acțiunile primarului Vergil Chițac prin care acesta solicita recuperarea prejudiciului din dosarul ”Retrocedărilor”, de la fostul primar Radu Mazăre, dar și a celorlalți funcționari ai Primăriei Constanța, condamnați în acest dosar.

Acțiunea prin care Vergil Chițac a solicitat recuperarea unor sume mari de bani, de peste 20 milioane de euro, de la Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, dar și alți membrii ai fostei administrații, s-a aflat, joi, 21 octombrie, pe masa judecătorilor Tribunalului Constanța.

Pe deoparte, instanța de fond a admis unele excepții privind nulitatea cererii de chemare în judecată, inadmisibilitatea cererii acesteia și lipsei calităţii procesuale active a reclamantului Vergil Chițac, iar pe de altă parte, a stabilit că acțiunea a fost formulată în afara termenului de prescripție, motiv pentru care a fost respinsă.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel.

Primarul Chițac a declarat, în urmă cu câteva luni, că „inculpații din dosarul Retrocedărilor trebuie să plătească din banii lor prejudiciul creat constănțenilor”.

Fostul primar Radu Mazăre, fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, oamenii de afaceri Cristian Borcea și Dragoș Săvulescu și alți 32 de complici, notari, funcționari publici, cesionari de terenuri au fost condamnați, în februarie 2019, în total la 120 de ani de închisoare pentru retrocedarea ilegală a peste 100 de hectare de teren din Constanţa și Mamaia.

S-a creat astfel un prejudiciu de 114 milioane de euro în dauna statului, din care 36,16 milioane de euro, în dauna municipiului Constanţa.

Sumele de care Constanța a fost păgubită puteau fi confiscate încă din 2008, când DNA a întrebat Consiliul Local Municipal dacă se constituie parte civilă, dar consilierii locali au refuzat, în unanimitate.

O parte din terenurile din acest dosar au fost recuperate printr-o decizie a instanței, rămasă definitivă, în timp ce altele nu mai pot fi recuperate, însă municipalitatea încearcă să recupereze contravaloarea lor de la Radu Mazăre și ceilalți inculpați condamnați.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.