Activitatea Asociaţiei Judeţene Constanţa a Sportului pentru Persoanele cu Handicap, în continuare oprită din cauza pandemiei

0
81

Asociația Județeană Constanța a Sportului pentru Persoanele cu Handicap a anunțat că își menține oprită activitatea și în anul 2022, din cauza pendemiei de coronavirus, dar asta nu le oprește pasiunea pentru sport, astfel, fiecare practică anumite activități individual, necesare pentru a se descurca cu dificultățile întâmpinate zilnic.

Sportul trebuie să reprezinte o activitate necesară pentru fiecare, pentru că arde grăsimile, dezvoltă armonios aparatul locomotor, îmbunătățește circulația sangvină, menține puterea mușchilor/oaselor etc. Totodată, ne ajută la nivel mental pentru că reduce stresul, îmbunătățește concentrația și sporește încrederea în noi.

Am închis din cauza pandemiei, au fost oprite activitățile, suntem ca și închiși… nu am făcut nicio activitate de anul trecut. Am zis să punem un proiect de lege, proiect de buget la nivelul primăriei, fiindcă pe noi ne sponsoriza primăria, dar toată lumea e suspicioasă. Ne-a fost închis și clubul din Tomis 3 unde ne întâlneam, suntem răvășiți, vedem ce va urma, însă totodată observăm cum cresc cazurile de COVID. Vedem ce va fi pe viitor, dacă colaborăm cu o altă entitate, dacă facem un parteneriat… avem probleme și cu sediul. Sediul este la cineva acasă, dar nu putem accesa anumite linii de finanțare fără sediu în prealabil. Trebuie să ne orientăm, să vedem ce putem face. Odată cu pandemia nu am mai avut curaj să ne întâlnim, nici nu avem voie fiindcă suntem persoane vulnerabile și majoritatea aveam și alte comorbidități.

Sportul este mișcare, este viață, fie că este mișcare la nivel paralimpic, sau la nivel de masă, este necesară pentru tine personal ca om pentru a-ți depăși handicapul, să poți să ieși din casă, să poți manevra un căruț cu rotile, să poți să te descurci singur. Asta e până la urmă misiunea noastră, să putem oferi libertatea de mișcare a persoanei cu handicap. Am avut și premii, pe noi ne finanța Asistența Socială din cadrul Primăriei Constanţa, ne dădea un buget pentru activități, pentru 2-3 evenimente pe lună pe care le făceam. Făceam șah, table, remi dar și activități afară pe plajă, precum aruncarea cu greutate, cu sulița, întrecere pe nisip, manevrarea căruciorului. Cel mai important este să ne salvăm viețile în perioada asta și să ne revină optimismul.  Oamenii chiar nu-și mai doresc să colaboreze, pentru ca sunt anumite riscuri și pentru un om sănătos, dar pentru o persoană ce are anumite probleme”, au declarat reprezentanții Asociației Județene Constanța a Sportului pentru Persoanele cu Handicap.

Andriana MAKRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.