Acuzați că au câștigat bani mulți modificând indexurile contoarelor electrice, plasați în arest la domiciliu

0
1313
Foto cu rol ilustrativ

Patru indivizi acuzați de infracțiuni informatice au scăpat de arestul preventiv și au fost plasați în arest la domiciliu. Aceștia sunt acuzați că modificau, la cerere, indexul contoarelor electronice de curent, pentru care primeau bani de la ”beneficiari”.

În speță, este vorba despre Laurian Popa, din București, respectiv Costel Sulim, Cosmin Ilie Vasile și Doru Voineagu, din Constanța, acuzați de procurorii DIICOT Constanța, împreună cu încă două persoane, respectiv Lidia Oprea și Marian Mirea, că au furat curent la propriu.

Aceștia sunt acuzați că, folosind unele softuri speciale de calculator, se deplasau la sediile solicitanților unde se conectau la contoarele electronice unde, cu ajutorul programelor speciale, reduceau indexurile la energia electrică contracost, adică 10 la sută din diferența pe care solicitantul ar fi trebuit să o plătească la factură.

Potrivit DIICOT, pentru a avea acuratețe în activitatea infracțională, înainte de a modifica indexul contorului electric, persoanele bănuite s-ar fi informat cu privire la istoricul index-ului și detalii despre locul de consum, respectiv dacă cititorii au făcut fotografii cu index-ul contorului, existând suspiciunea că aceste informații ar fi fost primite de la angajați ai companiei de furnizare a energiei electrice, care ar fi accesat, prin depășirea limitelor autorizării, baza de date a companiei și ar fi furnizat telefonic datele solicitate.

La începutul lunii iulie a.c., polițiștii din cadrul BCCO, sub coordonarea DIICOT, au făcut mai multe percheziții în Constanța, București și Ilfov, de unde au adunat probe, dar i-au săltat și pe cei enumerați mai sus, pentru audiere.
O parte dintre aceștia au fost arestați preventiv până luni, 27 septembrie, când Tribunalul a respins propunerea de prelungire a arestului preventiv pentru patru inculpați, urmând ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu. Decizia nu este, însă, definitivă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.