Adina Nanu, celebru critic și istoric de artă, a murit

0
51

Doliu în cultura românească. Criticul şi istoricul de artă Adina Nanu, în vâstă de 93 de ani, celebră pentru colecţia sa remarcabilă de costume româneşti, a murit marţi, 23 martie a.c., la Bucureşti.

“Anunţ, cu mare regret, că ne-a părăsit doamna Adina Nanu. La cei 93 de ani ai dumneaei, avea o energie şi o vitalitate pe care nu o au mulţi dintre tineri. Era un uriaş rezervor de idei, de cunoştinţe, de generozitate, de iniţiative.

Proiectul său de o viaţă, de a înfiinţa un muzeu al costumului românesc nu a ajuns să fie oficializat, deşi multe dintre exponatele pe care le-a strâns, cu profesionalism, de-a lungul vieţii, au fost văzute în expoziţii temporare. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, doamna Nanu a organizat, ultima oară, un memorabil eveniment, în primăvara anului 2016, la care am avut marea bucurie de a participa.

Este păcat că autorităţile nu au reuşit, până acum, să pună în valoare colecţia de patrimoniu pe care a îngrijit-o doamna Adina Nanu. Dincolo de asta, rămâne îndelungata ei carieră profesorală şi de critic de artă, pe care a slujit-o cu devoţiune. Dumnezeu să o odihnească şi să îi întărească familia!”, a scris directorul MNŢR, Virgil Ştefan Niţulescu, pe Facebook.

“Adina Nanu, profesor, critic și istoric de artă.
A publicat peste 30 de volume despre artă, din care ultimele sunt „Arta pe om” (Editura Compania, 2001), „Vezi? Comunicarea prin imagine” (Editura Vizual, 2002), „Artă Stil Costum”, prima și singura istorie a costumului universal scrisă în România.
Dumnezeu să o odihnească în pace!”
, este mesajul constănțencei Lilianei Cornilă- Licor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.