Tulcea intră pe harta caravanelor de screening a tuberculozei

0
107

Tuberculoza este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni anual pe planetă. În România rata mortalității este de 4.1 la suta de mii de locuitori în 2019, înregistrând, în ciuda eforturilor depuse, un trend cvasi staționar (4,2%000 în 2018).

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare încidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul  caravanelor mobile.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este cea mai prestigioasă instituție medicală din România cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei din România. Din cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” face parte și activitatea de screening TB prin intermediul caravanelor mobileeste implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în calitate de Beneficiar, alături de Ministerul Sănătății și în parteneriat cu: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA); Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Asociația SamuSocial din România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Mobilizarea populației pentru participarea la screening va fi realizată cu ajutorul rețelei de asistență medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) dar și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul autorităților publice locale și cel al reprezentaților locali ai Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT).  

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei – 24 Martie 2021- găseşte judeţul Iaşi la debutul etapei a doua a de screening activ al tuberculozei, după încheierea activităţii caravanei mobile.

Peste 2300 de persoane din 18 comune au beneficiat de serviciile gratuite ale caravanei de depistare activă a tuberculozei în cadrul proiectului implementat la nivel naţional, “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. Este vorba despre cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene prin programul POCU şi derulat la nivelul judeţului Iaşi, de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, autorităţilor publice locale Fundaţiei Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate şi Federatiei UNOPA.

Timp de trei luni de zile 2366 de persoane au trecut prin serviciul radiologic al caravanei, iar radiografiile au fost analizate de experţi ai Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei. 210 dintre aceste persoane sunt suspecte de tuberculoză cu testări în curs de evaluare. In 6 cazuri a fost confirmată tuberculoza iar aceşti pacienţi beneficiază deja de tratamentul gratuit asigurat de statul român.

“Toţi aceşti beneficiari ar fi întâmpinat greutăţi reale în ceea ce priveşte accesul în alte unităţi spitaliceşti având în vedere provocările ridicate de criza sanitară cauzată de pandemia SARS-COV-2. Prezenţa caravanei mobile şi accesul pacienţilor în maximă siguranţă la serviciile medicale puse la dispoziţie de acest proiect, implicarea medicilor de familie şi a asistenţilor medicali comunitari alături de medicii pneumologi şi întreg personalul reţelei Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei s-au dovedit necesare, fapt confirmat de numărul mare de solicitanţi care s-au prezentat la caravană. Apreciez implicarea şi susţinerea venită din partea coordonatorului judeţean al Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei, care a găsit soluţii în implementarea cât mai eficientă a proiectului la Iaşi, precum şi volumul mare de muncă depusă de echipa de la Iaşi în sprijinul celor peste 2000 de pacienţi care au trecut prin caravană“, spune dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucureşti.

Caravana mobilă este un cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură de screening radiologic şi diagnostic molecular rapid, dar şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei care a asigurat accesul populaţiei la servicii de sănătate de specialitate direct în comunele în care trăiesc. Mobilizarea comunităţilor a fost posibilă datorită acţiunilor Fundaţiei Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Tulcea va intra pe harta caravanelor de screening a tuberculozei.Acest demers se înscrie printre iniţiativele de sănătate publică necesare la acest moment în ţara noastră, iniţiative care au menirea să contribuie la creşterea accesului populaţiei din zonele rurale defavorizate la servicii de sănătate esenţiale. Succesul de care s-a bucurat caravana în judeţul Iaşi ca şi in celelalte judeţe din zona Moldovei în care s-a realizat screeningul pana acum (Bacău şi Botoşani), numărul important de persoane care s-au prezentat la screening se datorează suportului şi implicării la nivel local a reţelei de asistenţă medicală comunitară dar şi a autorităţilor locale şi a medicului de familie (acolo unde acesta există). Le mulţumim tuturor şi fiecăruia în parte pentru implicare şi sperăm că şi în judeţele în care vom intra în perioada următoare (Tulcea şi Suceava) să beneficiem de acelaşi sprijin susţinut“, declară dr. Dana Fărcăşanu, preşedinte executiv, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Etapa a doua a proiectului a demarat din momentul depistării primului bolnav cu tuberculoză şi presupune sprijin acordat pacientului privind accesul la serviciile medicale conexe, consiliere şi suport psihologic asigurat de partenerii de la UNOPA şi ASPTMR.

Federaţia UNOPA asigură suport pentru persoanele suspecte de tuberculoză în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi accesării serviciilor medicale specifice şi de tratament. Totodată, prin echipa multidisciplinară de la Iaşi formată din medic, psiholog şi asistent social, pacienţii diagnosticaţi cu TB beneficiază de suport şi consiliere în vederea urmării tratamentului fără întrerupere.

“Accesul la servicii medicale de calitate şi suportul unei echipe multidisciplinare pe tot parcursul tratamentului sunt esenţiale în lupta cu tuberculoza. Accesul la serviciile de consiliere psihologică şi asistenţă socială completează tabloul intervenţiilor de care trebuie să beneficieze un pacient pentru a asigura succesul în lupta cu tuberculoza“, a declarat Iulian Petre, director Executiv UNOPA.

Asociaţia pt Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) completează serviciile de suport cu susţinerea pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză prin intermediul foştilor pacienţi care asigură consilierea peer-suport (de la pacient la pacient) şi care se efectuează prin telefon.

E nevoie de aceste servicii conexe deoarece tratamentul împotriva tuberculozei are profilul chimioterapiei oncologice cu efecte adverse uneori extrem de agresive care îi determină pe unii pacienţi să abandoneze terapia. Tuberculoza e o boală contagioasă care se răspândeşte prin aer şi se tratează cu antibiotice. Întreruperea tratamentului duce la apariţia rezistenţei la tratament a bacilului Koch vinovat de infecţia tuberculoasă şi la apariţia cazurilor de tuberculoză rezistentă, mult mai gravă şi la fel de contagioasă.

“Caravana de depistare activă a tuberculozei face un lucru minunat pentru persoanele din mediul rural care nu pot ajunge la doctor şi anume: aduce posibilitatea diagnosticării cât mai aproape de casa fiecăruia. Diagnosticul de tuberculoză nu este unul uşor şi de obicei lasă urme în viaţa fiecărui om care trece prin asta. De aceea ASPTMR vine în sprijinul pacienţilor cu acest serviciu de consiliere de la pacient la pacient. Dacă cineva are ghinionul şi se îmbolnăveşte de tuberculoză, tot timpul se va găsi cineva care sa fie alături de el şi sa-l sprijine să se vindece, iar acel cineva, pe lângă personalul medical, de obicei este o persoană de suport de la ASPTMR“, susţin specialiştii.

Derularea în condiţii bune a întregii acţiuni şi mobilizarea populaţiei pentru participarea la screening a fost posibilă datorită reţelei de asistenţă medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate: asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul autorităţilor publice locale – Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Prefectura Judeţului Iaşi, primăriile din comunele implicate în proiect dar şi de colaborarea cu reprezentaţii locali ai Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei (PNPSCT).

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel naţional, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei , inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucureşti este cea mai prestigioasă instituţie medicală din România care tratează patologiile pulmonare şi coordonatorul implementării strategiei naţionale de supraveghere şi control al tuberculozei. Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, din care face parte şi activitatea de screening TB este derulat la nivel naţional de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, alături de Ministerul Sănătăţii şi în parteneriat cu: Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA); Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Asociaţia SamuSocial din România, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experienţă în peste 100 de proiecte şi programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanţare internă şi internaţională.

Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experienţă de peste 17 ani în implementarea de proiecte adresate populaţiei vulnerabile, pacienţi cu HIV/SIDA şi tuberculoză.

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experienţă îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienţii cu tuberculoză.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.