Administraţia locală a pregătit facilităţi fiscale pentru operatorii economici afectaţi de coronavirus. Subiectul, adus în dezbatere de Focus Press din luna aprilie

0
605

Consilierii locali municipali au fost convocaţi de primarul Decebal Făgădău în şedinţă în data de 30 iunie, de la ora 13.00, pe ordinea de zi figurând şi proiecte aşteptate cu sufletul la gură de agenţii economici. Este vorba despre “instituirea unor facilități fiscale constând în anularea accesoriilor în cazul obligațiilor bugetare restante la nivelul municipiului Constanța” şi “acordarea unor facilități fiscale operatorilor economici și persoanelor fizice din municipiul Constanța, în contextul crizei generate de SARS-Cov-2”.

Ziarul Focus Press va reveni cu detalii despre cele două proiecte mai sus amintite, înscrise pe ordinea de zi a şedinţei din 30 iunie ca fiind iniţiate de primarul Decebal Făgădău.

Reamintim, momentan, că subiectul acordării de facilităţi a fost abordat în ediţii anterioare de Focus Press, când preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă declara„Previziunile economice ne arată că va urma o perioadă mai grea pentru firmele care operează în zona turismului. În momentul de față, încă nu avem toate datele complete în ce privește modul în care va funcționa, în perioada estivală, industria HoReCa, ceea ce automat, se poate traduce ca o disfuncționalitate pentru firmele care acționează în acest domeniu. Din perspectiva mea, este nevoie de o ordonanță de urgență care să permită acordarea, de către autoritățile publice locale, a unor facilități fiscale. În lipsa unui act normativ, facilitățile privind reduceri ale unor impozite locale, acordate companiilor, presupun elaborarea unei scheme de ajutor de stat cu aprobarea Consiliului concurenței și cu notificarea CE. Trebuie menționat că, pentru anumite taxe care sunt stabilite de Consiliul Municipal, conform regulamentului propriu, acesta poate acorda oricând reduceri sau eliminări”, a declarat Bogdan Huţucă. Din lista unor astfel de taxe, Focus Press exemplifică doar una: taxa de promovare în staţiunea Mamaia, care, în momentul de faţă, nu se justifică, de vreme ce agenţii economici nu au activitate.

„În acest sens este nevoie de o armonizare cu mediul de afaceri pentru a stabili domeniile de activitate afectate de situația generată de pandemia COVID-19, precum și de o serie de priorități de acțiune, iar primăria trebuie să răspundă prompt. Pentru taxele locale pe care aceste firme le plătesc și care sunt la latitudinea municipalității, este nevoie urgentă de analize pragmatice, criterii, principii prin care se poate urmări cum sunt afectați agenții economici, astfel încât primăria să vină în întâmpinarea acestui domeniu vital pentru economia locală. Măsurile pot fi chiar de natură protecționistă, respectiv reducerea sau eliminarea pe o anumită perioadă de timp a acestor categorii de taxe locale”, mai afirma, pe data de 29 aprilie, Bogdan Huţucă.

De precizat că pe aceeaşi ordine de zi figurează şi următorul proiect: privind acordarea unor facilități fiscale la plata impozitelor și taxelor locale pentru anul 2020, iniţiat de consilierii PNL Adriana Arghirescu, Mihaela Andrei, Costin Valeriu Avatavului, Bogdan Dumitru Barață, Adriana Teodora Câmpeanu, Florin Tudor Gavrilă, Ioan Solomon, Raluca Andreea Trandafir, Marius Tulică, Cristina Andreea Văsii.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.