Orașul Constanța se confruntă cu deficit de spații verzi de foarte mult timp. Astfel, aceasta reprezintă una dintre marile probleme cu care se confruntă municipiul, ca și îngrijirea celor existente. Deocamdată, după ce în luna mai a.c., a lansat licitația de peste 220 de milioane de lei, acum administrația locală a depus la instituția abilitată de mediu memoriul de prezentare pentru reabilitarea spațiului verde din zona Parcului Tăbăcărie.
Primăria Constanța a depus, la Agenția pentru Protecția Mediului, un memoriu de prezentare a proiectului ce vizează reamenajarea spațiului verde din zona Parcului Tăbăcărie, faza Studiu de Fezabilitate/Proiectul pentru autorizatia de construire.
Pe acest amplasament, Municipalitatea dorește reamenajarea spațiului verde și creșterea calității acestuia. Lucrarea va include amenajări circulații pietonale și amenajări peisagistice, montare sistem de irigații, modernizare iluminat urban, amplasare elemente de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi) și amenajare loc de joacă pentru copii. Aleile pietonale propuse vor urmări relieful natural și vor fi realizate din pavele montate pe pat de nisip și delimitate de borduri, iar în zona locului de joacă se va turna tartan antitraumă.
Spațiile verzi vor fi amenajate cu specii aclimatizate, care să necesite o mentenanță facilă și să fie rezistente la condițiile orașului. Se vor pune în operă arborii plantați în aliniament, arborii plantați în grup, în funcție de specie și varietate, fără a planta arbori de aceeași dimensiune, pentru a reda un aspect natural. Se va monta un gazon rezistent la condițiile climatice și specifice zonei.
În Caietul de sarcini al licitației pentru achiziția serviciilor de arhitectură și de amenajare peisagistică pentru Parcul Tăbăcărie, se fac precizări în legătură cu situația existentă și starea tehnică actuală a zonei.
„Starea actuală a zonei asupra căreia se va interveni prin lucrări de modernizare necesită regenerare. Acest lucru va avea o contribuție importantă la creșterea calității vieții și la îmbunătățirea urbanistică a acestor zone. Activitățile ce au la bază petrecerea timpului în societate au nevoie de spații publice adecvate, destinate tuturor categoriilor de vârstă, fără disfuncționalitate create de intersectarea cu fluxurile rutiere. Interacțiunea dintre spațiul și viața publică este un principiu dinamic ce stă la baza studiului urbanistic real, ce conduce la dezvoltarea sustenabilă și responsabilitatea socială“, potrivit documentului.
Totodată, la capitolul necesitate și oportunitate a investiției se arată că se dorește creșterea gradului de siguranță a circulației pietonale în orice perioadă a anului.
„Prin reabilitarea acestei zone, locuitorii municipiului Constanța pot beneficia de un spațiu natural, în care se pot plimba și recrea. Se va realiza integrarea armonioasă, din punct de vedere arhitectural, în vederea creșterii gradului de siguranță a circulației pietonale în orice perioadă a anului“, conform Caietului de sarcini.
Loredana MIHAI
Citește și: