Un om de afaceri, care a candidat, în trecut, la Primăria Pantelimon din partea PSD, a fost prins beat la volan, având o alcoolemie a fost de de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat. A refuzat să i se recolteze probe biologice, pe motiv că îi este frică de ace. Acesta a declarat că nu a consumat alcool și că a folosit apă de gură, pentru că are probleme stomatologice. Dar apoi a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, care i-a fost acceptat de magistrații Judecătoriei Hârșova.
Oamenii legii au oprit în trafic, pe strada Principală sau DJ 225 din localitatea Pantelimon, în data de 9.05.2022, ora 19.40, un autoturism marca Toyota Hilux, gri, care se deplasa dinspre intersecţia străzilor Daliilor cu Principală, către ieşirea din localitate, autoturismul fiind condus de inculpatul Altan Abduraman. În mașină se mai aflau și alte persoane, toate fiind angajate la societatea agricolă unde inculpatul este administrator. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul Drager şi a rezultat o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În aceste condiţii, organele de poliție i-au adus la cunoştinţă inculpatului faptul că au obligaţia de a-l transporta la spital, în vederea recoltării de mostre biologice. Inculpatul a refuzat, motiv pentru care organele de poliţie au procedat la încătuşarea sa. Oamenii legii l-au trasportat la spital, unde acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice.
A fost sancţionat contravenţional întrucât nu avea asupra sa documentele solicitate de organele de poliţie, cu ocazia opririi acestuia în trafic.
Fiind audiat în calitatea de suspect, în data de 8.09.2022, a declarat faptul că, în data de 9.05.2022, înainte de ora 19.40, când a fost depistat de lucrătorii de poliţie, nu consumase băuturi alcoolice, dar folosise apă de gură, din cauza unor probleme dentare. Inculpatul a fost bulversat de rezultatul alcooltestului şi s-a opus deplasării la spital, acuzând că are şi o fobie de ace.
Ulterior, în timp ce începuse ancheta, audiat în calitate de inculpat, în data de 13.03.2023, în prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat că înţelege să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei, deoarece recunoaște săvârşirea faptei şi acceptă încadrarea juridică a acesteia, pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, şi a consimţit să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii.
Acordul recunoaștere a ajuns în instanță, la Judecătoria Hârșova, fiind admis.
„În baza art.485 alin.1 lit.a) Cod procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova şi inculpatul A.A., în dosarul nr. 368/P/2022. În baza art. 396 alin. (1) şi (4) Cod procedură penală, raportate la art. 83 Cod penal, pentru infracţiunea de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prevăzută de art. 337 Cod penal, stabileşte în sarcina inculpatului A.A. (date de identificare) – pedeapsa de 1 (unu) an închisoare. În baza art. 83 alin. (1) şi (3) Cod penal, amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, respectiv de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Desemnează organ de supraveghere Serviciul de Probaţiune Constanţa. În baza art. 85 alin. (1) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, organ de supraveghere desemnat cu supravegherea sa, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice documente şi informaţii de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 85 alin.2 lit.b) Cod penal, impune inculpatului obligaţia ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile, în cadrul Primăriei/Consiliului Local al Comunei Pantelimon, judeţul Constanţa, prin serviciul specializat. În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală, raportat la art.88 Cod penal, atrage atenţia inculpatului că nerespectarea, pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere ori neexecutarea obligaţiilor impuse ori stabilite de lege în sarcina sa, precum săvârşirea de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, conduc la revocarea amânării şi la executarea pedepsei stabilite. În baza art.274 alin. (1) Cod procedură penală, obligă inculpatul către stat la plata sumei de 500 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunțată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor, a persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei azi, 27.04.2023“, potrivit minutei judecătorești.
Liliana BELCIUG