Primăria Constanța ne-a transmis care au fost lucrările suplimentare din cadrul proiectelor pentru reabilitarea marilor bulevarde, care au dus la majorarea valorii contractelor. Municipalitatea susţine că au intervenit modificări în urma dispozițiilor de șantier.
Iată răspunsul integral al Primăriei Constanța:
„În ședința Consiliului Local din data de 29 noiembrie 2023, în cadrul devizelor pentru proiectele specificate în solicitare au fost introduse sumele reprezentând ajustările de preț calculate conform prevederilor clauzei nr. 48 – Ajustarea preţurilor, din Hotărârea de Guvern nr. 1/2018.
De asemenea, modificările generate de dispozițiile de șantier au fost necesare din următoarele motive:
- pe parcursul execuției lucrărilor, pe amplasamentele proiectelor au fost identificate tronsoane de rețele de utilități (apă, canalizare, termoficare, energie electrică, internet, telefonie şi televiziune, gaze naturale) care nu apăreau în avizele de amplasament eliberate de furnizori, avize care au stat la baza elaborării proiectului. Pentru realizarea lucrărilor, proiectantul a trebuit să țină seama de situația reală din teren și să adapteze soluțiile tehnice astfel încât toate rețelele de utilități care deservesc amplasamentele proiectelor să funcționeze normal și, în acelaşi timp, să fie asigurată continuarea lucrărilor și implementarea proiectelor.
- o altă problemă apărută pe parcursul lucrărilor a fost suprapunerea unor proiecte (finanțate tot din fonduri europene) pe acelaşi amplasament, lucrări executate în subteran în corpul drumului (lucrări la rețelele de apă și canalizare, rețele termice, rețele electrice), suprapuneri care au condus la necesitatea adaptării proiectului, prin dispoziții de șantier, la situațiile apărute în execuție și care nu puteau fi prevăzute în etapa de proiectare“.
Iată cât costă proiectele după majorare:
Proioctul „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gară CFR și stațiunea Mamaia“ va avea o valoare totală de 130.038.492,90 lei, cu TVA. Inițial, valoarea era de 113.841.931,54 lei, cu TVA.
Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“ va avea o valoare totală de 157.987.772,31 lei, cu TVA. Inițial, era 111.971.468,41 lei, cu TVA.
Proiectul „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bulevardului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei“ va avea o valoare totală de 99.887.495,96 lei, cu TVA. Inițial, era 81.613.958,36 lei, cu TVA.
Context
În cadrul unei conferințe de presă, în luna decembrie 2023, primarul Constanței, Vergil Chițac, a spus că etapizarea proiectelor care trebuiau finalizate la sfârșitul anului 2023 acordă Municipalității, printre altele, un timp mai mare pentru recepția lucrărilor. Edilul-șef a făcut referire la reabilitarea bulevardelor. Acesta a precizat că, dacă va fi făcută recepția în primăvara anului viitor, atunci „iarna va fi cel mai bun test, cea mai bună comisie“ și atunci va putea fi observată „calitatea lucrărilor“.
„Etapizarea asta noi am aplicat-o nu numai proiectelor acestea, ci și bulevardelor. Are două componente. Primul lucru este că ne acordăm un timp mai mare să facem recepția lucrărilor, din varii motive, unele maligne, altele beligne. S-a tot vorbit aici că nu e bine făcută lucrarea aia și eu tot spun că noi încă nu am finalizat lucrările, nu le-am recepționat și nu vrem să ne grăbim, vrem să facem recepția lor cât mai bine. Mă gândeam, aseară, dacă vom recepționa lucrările în primăvară, la bulevarde, de exemplu, iarna va fi cel mai bun test, cea mai bună comisie de recepție a lucrărilor, că vom vedea exact, după iarna aceasta, cum arată lucrările și care este calitatea materialelor. Vrem să ne acordăm mai mult timp pentru recepția lor“, a precizat Vergil Chițac.
Totodată, primarul a adăugat că sumele plătite din bugetul local pentru aceste proiecte vor putea fi recuperate în noul exercițiu financiar european, 2021 – 2027, și, astfel, vor trece din cheltuieli „neeligibile în eligibile“.
„Pe de altă parte, sunt sume, dacă noi intrăm pe exercițiul bugetar următor, 2021 – 2027, sunt sume pe care noi le-am plătit din bugetul local și o să vă spun și de ce, corespunzător acestor proiecte, care le putem recupera, să le trecem din neeligibile în eligibile și să ne vină banii înapoi, pe exercițiul bugetar 2021 – 2027. Spuneam că bulevardele și termia ne-au adus la niște cheltuieli neeligibile, suportate de noi, mai mari decât am anticipat inițial. De ce? Pentru că au crescut prețurile, din momentul în care am aplicat la proiect până în momentul execuției, din cauza războiului din Ucraina, care a fost însoțit de o criză energetică, de o creștere a prețurilor, prețurile au crescut toate. Banii care au venit de la Uniunea Europeană au rămas aceiași. Asta este politica, urmând ca diferența, ajustările de prețuri, să le plătim noi. Avem posibilitatea ca acești bani, fazând și trecând proiectele în anul următor, pe noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, să putem să îi recuperăm. Sunt două considerente. Să recuperăm cheltuielile neeligibile făcute de noi și să ne vină banii înapoi. Și ne-am acorda mai mult timp pentru recepția proiectelor“, a mai spus primarul Constanței.
Proiectele care prevăd etapizarea reabilitării marilor bulevarde din Constanța au fost adoptate, în ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța din 7 decembrie 2023. Astfel, lucrările nu au fost finalizate până la sfârșitul anului 2023, cum trebuia.
Consiliul Local Constanța a adoptat majorarea valorii contractelor pentru reabilitarea bulevardelor în cadrul ședinței din 29 octombrie 2023. În luna octombrie a.c., Consiliul Local Constanța a adoptat proiectele inițiate de primarul Vergil Chițac în acest sens. Totodată, în cadrul proiectului de hotărâre, Municipalitatea a precizat că proiectele vor continua să beneficieze de finanțare, prin intermediul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, deoarece nu pot fi implementate până la finalul anului 2023, cum era prevăzut în contractul de finanțare.
În cadrul documentelor se specifica faptul că proiectele menționate vor fi etapizate și finanțate prin intermediul Programului Regional Sud-Est 2021-2027. Aceste proiecte au ca sursă de finanțare Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiții 4e. Acestea ar fi trebuit să fie finalizate până la 31 decembrie 2023.
Reamintim că Primăria Constanța nu a aplicat sancțiuni antreprenorilor, în baza contractelor de reabilitare a marilor bulevarde, și nici proiectantului, deși au fost constate erori de proiectare. Într-un răspuns pentru Focus Press, administraţia locală preciza că proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“ a fost schimbat prin 50 de dispoziții de șantier și au existat erori de proiectare „care au apărut în timpul execuției și care nu au putut fi prevăzute în etapa de proiectare. Citește mai multe detalii aici.
Petruț IACOB
Citește și:
cui or fi firmele alea?
Sii daca au depasit termenele contractuale?
Si la calitatea lucrarilor se mai uita cineva, ca orasul arata ca o lucrare noua dar veche.
Priviti Peninsula si veti avea oglinda muncii consilierilor si primarilor.
Niște edili incompetenți în frunte cu șeful lor Chiț..cac..Ionuț Rusu o nulitate din toate punctele de vedere.Un habarniști că și șeful lui care au îngropat Constanța.. Să-i ia Mazăre lână el acolo…..Nimic nu se face fără cota parte.Asta este ne merităm soarta.