Primăria Constanța a solicitat, în luna decembrie 2023, acordul de mediu pentru reamenajarea parcului din cartierul Poarta 6. Zilele trecute, instituția abilitată de mediu a decis că acest obiectiv de investiții nu se supune evaluării impactului asupra mediului, astfel că Municipalitatea a intrat în linie dreaptă cu acest proiect.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare: nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „Reamenajare spațiu public din parcul Poarta 6 – Faleza Sud“, propus a fi amplasat în zona Parc Poarta 6, cartier Poarta 6 din municipiul Constanța.
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Constanța din municipiu, de pe str. Unirii nr. 23, în zilele de luni până vineri, între orele 8.00 și 13.00, precum şi la următoarea adresă de Internet: http://apmct.anpm.ro. Comentariile, observațiile și propunerile publicului interesat se pot înainta până sâmbătă, 20 aprilie a.c.
Amplasamentul propus pentru realizarea obiectivului de investiție se află în intravilanul municipiului Constanța – zona Poarta-Faleză Sud – și are o suprafață de 27.937 mp, fiind identificat cadastral cu nr. 249843, destinația sa actuală fiind de parc public. Lucrările ce se impun sunt sistematizarea și reamenajarea spațiului public deja existent, favorabil pentru recreere în interes general, cu dotări minimale în zona de referință, precum și elemente de economie circulară.
Degradarea spațiilor verzi, ca urmare a dezvoltării activităților economice și sociale impune realizarea unor lucrări necesare de reabilitare a acestora. Aceste lucrări au ca scopuri principale atât îmbunătățirea factorilor de mediu, cât și a calității vieții locuitorilor, prin creșterea suprafețelor reprezentate de spațiile verzi și prin protejarea și gestionarea durabilă a acestora.
Spațiul public de agrement amenajat este accesibil în mod curent pietonal – prin unsprezece accese pietonale, cu suprafața totală de 4.217 mp. Se va asigura accesul auto ocazional, pentru întreținere, mijloace de intervenție rapidă pe toate laturile, pentru acces zona fântână / patinoar / scenă.
Parcul va fi destinat tuturor categoriilor de vârsta, cu accent pe libertatea de mișcare a utilizatorilor în interiorul imobilului studiat. În prezent, limita perimetrală a terenului studiat nu este împrejmuită. Se propune împrejmuirea locului de joacă, prevenind, astfel, accesul în perimetru al animalelor domestice și asigura protecția copiilor care îl utilizează.
Loredana MIHAI
Citește și: