Implementarea proiectelor de mobilitate urbană continuă în municipiul Constanța. Lucrările pe Bulevardul Lăpușneanu și cele de pe Bulevardul 1 Mai vor fi recepționate în curând, iar cele din zona centrală au ajuns la aproape 90%. Proiectele au fost finanțate prin intermediul Programului Operational Regional 2014 – 2020 și ar fi trebuit să fie finalizate până la 31 decembrie 2023. Lucru care nu s-a întâmplat, așa că au fost fazate, iar sursa de finanțare va fi Programul Regional Sud – Est 2021 – 2027. Dar Primăria așteaptă banii. Axa de finanțare a fost deschisă de curând, iar administrația locală va depune documentele.
În ședința Consiliului Local din data de 31 iulie 2024, printre proiectele votate s-au numărat și cele care vizau aprobarea cheltuielilor pentru cele trei proiecte de mobilitate urbană. Ele au fost adoptate, pentru a putea fi depuse spre finanțare.
„A fost deschisă axa de finanțare și vom depune toate cele trei proiecte care au fost fazate. De aceea au și intrat pe ordinea de zi a ședinței din luna iulie“, ne-au precizat reprezentanții Biroului de presă din cadrul Primăriei Constanța.
Proiectul „Acces și mobilitate în zona centrală a municipiului Constanța“ are ca obiectiv promovarea mobilității urbane durabile prin regenerarea urbană a zonei centrale, printr-o serie de măsuri care să conducă la creșterea accesibilității și mobilității pietonale. Se urmărește creșterea cotei modale a deplasărilor pietonale și cu bicicleta, prin transformarea segmentului străzii Ștefan cel Mare într-o esplanadă pietonală modernă și modernizarea infrastructurii pietonale (trotuare şi zone shared-space) pe străzile adiacente, dar şi prin crearea de benzi dedicate pentru transportul public şi de piste de biciclete pe Bulevardul Ferdinand şi pe strada Mircea cel Bătrân. De asemenea, se dorește ca utilizarea autoturismelor în zona centrală a municipiului să devină mai puțin atractivă, prin restricționarea accesului acestora în zona de intervenție a proiectului, creându-se, astfel, condițiile pentru creșterea cotei modale a deplasărilor pietonale şi cu bicicleta, şi reducerea emisiilor de echivalent CO2.
Proiectului „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bulevardul 1 Mai – Șoseaua Mangaliei“ vizează resistematizarea infrastructurii de transport corespunzătoare celor două artere rutiere, în vederea încurajării utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale, precum și adaptarea la nevoile persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă.
Vor fi introduse benzi unice de transport public, se reabilitează/extind traseele pietonale, se vor amenaja piste de biciclete, spații verzi mediane şi irigații, staţii de autobuz moderne, rețea nouă de iluminat public pentru carosabil, trotuare şi piste de biciclete, iluminat smart pentru treceri de pietoni, canalizaţie unică subterană pentru comunicaţii şi reţea electrică de iluminat. De asemenea, semnalizarea rutieră va fi realizată pe verticală şi orizontală, inclusiv marcaje speciale pentru persoane cu dizabilităţi și va fi montat mobilier urban inteligent: bănci, spaţii de şedere smart, sisteme de informare cu mesaje variabile.
Proiectul „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia“, are ca obiectiv general îmbunătățirea mobilității urbane în municipiul Constanța prin resistematizarea infrastructurii de transport corespunzătoare arterelor rutiere Bulevardul 1 Decembrie 1918 și Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în vederea încurajării utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale, precum și adaptarea la nevoile persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă.
Mihaela GIUGLEA