Administrația locală propune un nou program pentru beach barurile din Mamaia și Constanța, și posibilitatea teraselor de a se extinde

1
3029

Primăria Constanța a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiu.

După scandalul iscat anul trecut, din cauza modificărilor propuse pentru acest regulament, administrația locală încearcă, iar, schimbarea lui. Proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 427/2017, prin care a fost aprobat regulamentul, a fost lansat în consultare publică.

Cei interesați pot transmite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la schimbările propuse până pe 12.12.2022.

Primăria propune ca unităţile de alimentaţie publică tip „bar de zi“ situate pe sectoarele de plajă din Mamaia să fie deschise, de luni până duminică, maximum în intervalul orar 7.00 – 24.00, iar cele de pe plajele din Constanța, între orele 7.00 și 22.00 (de duminică până joi), iar vineri și sâmbătă, între 7.00 și 24.00.

Terasele se vor extinde și mai mult

Dacă va fi adoptat de Consiliul Local acest proiect de hotărâre, localurile din municipiu vor putea să își amenajeze terase mai mari, deoarece culoarul de trecere pentru pietoni va putea fi de doar 1 metru, față de 2 metri cât este minimum în prezent.

Și se va permite amplasarea structurilor tip igloo în perimetrul teraselor, în perioada 1 octombrie – 30 aprilie.

Terasele se vor amplasa în exteriorul unităţii, pe una din laturile sale sau deasupra acesteia, fără să afecteze accesul în incinta spațiilor învecinate, traficul pietonal sau al autovehiculelor. Acestea se pot extinde în faţa spaţiului cu care se învecinează pe hotar sau vizavi, cu obligaţia obţinerii acordului titularului de drept/locatarului spaţiului respectiv, acolo unde este cazul.

Mai multe documente pentru autorizația de funcționare

În acest an, mulți agenți economici din domeniul alimentației publice s-au plâns că Primăria nu le-a mai emis autorizația de funcționare, unele firme îndreptându-se împotriva primarului Vergil Chițac în instanță pentru a obține documentul absolut necesar.

Noul proiect de hotărâre introduce și mai multe acte pentru eliberarea autorizației de funcționare și a avizului programului de funcționare, pentru desfășurarea activităților de alimentație publică, recreative și distractive, cazare Operatorii economici vor trebui să depună și dovada deţinerii legale a bunului imobil (construcţie şi teren); extras de carte funciară pentru informare (actualizat), pentru teren şi construcţie, din care să rezulte aria desfăşurată a construcţiei şi încadrarea activităţii solicitate pentru autorizare în reglementările urbanistice aprobate, contract de salubrizare și contract colectare deșeuri reciclabile: fotografii color din unghiuri diferite, pentru exteriorul şi interiorul unităţii supuse autorizării; avize/autorizații, în termen, eliberate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, după caz; certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru punctul de lucru supus autorizării, care să cuprindă codul CAEN corespunzător activității solicitate.

Mai multe tonete pentru legume, fructe și flori

Noul proiect de hotărâre micșorează și distanța la care pot fi amplasate tonete pentru legume, fructe și flori față de piețe, care în prezent este de 150 m.

Astfel, activitatea de comercializare legume, fructe sau flori în amplasamente cu caracter temporar (tip tonetă), aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța sau pe teren aparținând persoanelor fizice sau juridice, va fi interzisă:

  • la o distanţă mai mică de 100 m, în linie dreaptă faţă de centrul pieţei agroalimentare;
  • dacă este îngreunată circulatia pietonală în imediata vecinătate a staţiilor pentru mijloacele de transport în comun, parcărilor, trecerilor de pietoni, instituţiilor publice şi în orice altă locaţie.

Activitatea de comercializare legume, fructe sau flori se va face doar în module tip conform proiectului pus la dispoziţie de Primărie.

În concluzie, parcă administrația locală și-a schimbat total multe din punctele de vedere privind comerțul din municipiu, fiind mai permisivă în unele privințe. Oare încearcă să împace agenții economici, luând în considerare faptul că în 2024 vom avea noi runde de alegeri? Mulți dintre ei au reclamat, în ultimii doi ani, că sunt prigoniți de noua conducere a Primăriei.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Culoar de trecere pentru pietoni de la 2 la 1 metru? Ha! Ha! Ha! Ești tare, cașalot chițac. Ca doar ciuma roșie făcea pomeni electorale. Cum în tinerețea ta de dinozaur malul marii era ca acum în zona Cazinou Mamaia, cu Pasarela Regala îngropată în nisip,marea dezgropind-o între timp, cind cutreiera itu marile. Sa va fie primarul de cap, constănțenilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.