Reabilitarea Teatrului de Stat Constanța ar trebui finalizată până în decembrie 2024. Asta pentru că, în luna decembrie a anului trecut, Consiliul Local Constanța a adoptat un proiect de hotărâre privind etapizarea „Creșterii energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța“, deoarece obiectivul de investiții nu a fost gata până la finalul anului 2023. Proiectul a rămas la stadiul de 75%. În aprilie 2024, Primăria a lansat licitația pentru execuția lucrărilor rămase de realizat, aceasta fiind finalizată, iar conform reprezentanților Municipalității, în cel mai scurt timp vor fi reluate lucrările.
Lucrările la Teatrul de Stat au început în noiembrie 2021, dar în timpul consolidării fundației, au fost identificate elemente arheologice: o parte a zidului fostei Cetăți Tomis. Astfel, au fost întreprinse lucrări de cercetare arheologică, iar în urma acestora a fost realizat un „Proiect de conservare în situ şi punere în valoare segment zid incintă, foaierul Teatrului de Stat din Constanţa, judeţ Constanţa“.
După mai bine de un an în care nu s-a lucrat, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au precizat că lucrările vor fi reluate într-un timp cât mai scurt.
„În ceea ce privește acest proiect, a fost finalizată achiziția serviciului de dirigenție de șantier pentru lucrările rămase. În cel mai scurt timp, urmează să se dea ordinul de începere pentru execuția lucrărilor. Nu a fost nevoie de niciun aviz din partea Ministerului Culturii“, au declarat reprezentanții Biroului de presă din cadrul Primăriei Constanța.
Clădirea în care funcționează Teatrul de Stat Constanța este o construcție cu etaj realizată în etape succesive de execuție. În anul 1927 a fost construit imobilul inițial, iar între anii 1950 și 1960, a fost extins cu anexele laterale, sala de balet și cabinele de sunet. În anul 1972, clădirea teatrului a fost completată cu un corp anexă.
Necesitatea proiectului de reabilitare termică, cu fonduri europene, este justificată prin faptul că, în acest moment, clădirea teatrului nu este conformă standardelor actuale de accesibilitate, utilizare și siguranță. Intervențiile au rolul să asigure o exploatare conformă cu standardele în vigoare, cât și o creștere a eficienței energetice.
Mihaela GIUGLEA