Administrația locală vrea să cheltuie 122.000 de euro pentru modernizarea sistemului de irigații din Parcul Far și de pe mijlocul Bulevardului Mamaia

0
148

Primăria Constanța a lansat achiziția lucrărilor de „modernizare și înlocuire sistem de irigații și branșamente în Parc Far și pe fâșia mediană a Bulevardului Mamaia, tronson cuprins între intersecția Capitol (strada Mircea cel Bătrân) și strada Nicolae Iorga“. Valoarea estimată a achiziției este de 507.947 de lei, fără TVA, adică 604.000 de lei, cu TVA (122.337 de euro).

Municipalitatea susţine, în Caietul de sarcini, că sunt necesare lucrările de modernizare şi înlocuire a sistemului de irigaţii, mai ales în contextul lucrărilor efectuate deja în locaţiile amintite mai sus.

Având în vedere faptul că, la această dată, se execută lucrări de reparații la zidurile de sprijin și la pavimentele din parcul de la Far, este necesară achiziționarea lucrărilor de modernizare și înlocuire sistemului de irigații și branșamente. De asemenea pe tronsonul Bulevardului Mamaia cuprins între intersecția Capitol (strada Mircea cel Bătrân) și strada Nicolae Iorga s-au executat, de curând, lucrări de reamenajare și reconfigurare. În urma acestor lucrări de construcții, au rezultat o serie de spații verzi generoase, care necesită a fi întreținute și irigate. Zona fiind intens circulată, irigarea spațiului verde cu ajutorul cisternei se realizează foarte greoi datorită circulației auto. Oportunitatea achiziției este justificată de necesitatea completării deficitului de umiditate din sol, pentru menținerea în stare de vegetație a zonelor verzi amplasate în municipiul Constanța“, potrivit documentului.

Primăria Constanța susține că are în vedere ca parcul de la Far să fie racordat la rețeaua de irigații, în urma extinderii acesteia.

„În interiorul orașului Constanța rețeaua de irigat are o lungime totală a conductelor principale și secundare de aproximativ 17.000 ml și este alimentată de la stația de pompare SP Tăbăcărie, situată pe malul Lacului Tăbăcărie. Rețeaua de irigat din interiorul orașului Constanța deservește: Parcul Tomis II, Parcul Teatrul de Stat (Oleg Danovski), Parcul Gară, Parcul Casa de Cultură, extinderea Faleză Cazino – Poarta 1 și 2 și fâșia verde Bulevardul Mamaia. În parcul de la Far există un branșament existent racordat la rețeaua publică. După extinderea rețelei proprii de irigații, Primăria Municipiului Constanța are în vedere ca parcul Far să fie racordat la aceasta“, conform Caietului de sarcini.

Iată în ce vor consta lucrările: „Se dorește realizarea unui sistem de irigații automatizat, care este o combinație complexă de tubulatură PEHD pentru transportul apei, electrovane, componente electrice și aspersoare, destinat să aducă aportul zilnic de apă necesar supraviețuirii și dezvoltării corespunzătoare a plantelor, în condiții climatice locale“, arată Primăria Constanța.

În timp ce în parcul de la Far, racordarea se va face la rețeaua publică de apă, în cazul fâșiei de pe Bulevardul Mamaia, racordarea se va realiza de la conducta de irigații existentă, scrie în Caietul de sarcini. Durata contractului este de șase luni de la data semnării contractului, în funcție de condițiile climatice.

De altfel, Primăria Constanța a semnat un contract, la data de 28 octombrie 2022, cu asocierea Mega Proiect Construct SRL și NCC Alpha Build Consult SRL, pentru elaborarea documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiții „Reabilitare și extindere sistem de irigații în municipiul Constanța“. Liderul de asociere este Mega Proiect Construct SRL. Valoarea totală a contractului este de 430.000 de lei, fără TVA, adică 511.700 de lei, cu TVA (104.146,97 euro).

Petruț IACOB

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.