Administrația Porturilor Maritime nu mai contractează firme pentru pilotaj, ci închiriază pilotine cu echipaj, pentru anul 2021

0
1593
Portul Constanța, vedere din Tomis Eye. FOTO Cătălin SCHIPOR

Din cauza Ordinului Ministerului Transporturilor din mai a.c., C.N. Administrația Porturilor Maritime S. A. Constanța va trebui ca, la anul, să efectueze serviciul de pilotaj printr-un corp propriu de piloți. Astfel că a lansat o licitație deschisă on-line pentru închirierea de pilotine cu echipaj pentru transportul pilotului la navă.

C.N. Administrația Porturilor Maritime (A.P.M.) S. A. Constanța a inițiat o licitație pentru închirierea a patru pilotine (cu echipaj inclus), care să desfășoare activitatea de transport a piloților Ia nave, în regim de permanență, în toate porturile aflate în administrarea sa, respectiv Portul Constanța (inclusiv Zona Midia) și Portul Mangalia.

A.P.M. nu dispune de mijloacele și echipamentele necesare care să realizeze transportul și ambarcarea piloților la nave, până acum activitatea de pilotaj realizându-se de diverse firme de-a lungul anilor, în special Black Waters S.R.L., Black Sea Pilots S.R.L., Maritime Pilot S.R.L. și Canal Sea Services S.R.L., care în 2019 au raportat un profit total de aproape 3 milioane de lei. Din acest motiv, fiind obligată să preia serviciul de pilotaj începând cu data de 1 ianuarie 2021 , A.P.M. închiriază astfel de echipamente (pilotine), care să poată efectua serviciul în mod continuu, în condițiile hidrometeorologice specifice porturilor de Ia Marea Neagră.

Pentru Portul Constanța – Zona Constanța vor fi închiriate două pilotine, pentru Portul Constanța – Zona Midia – una, ca și în cazul Portului Mangalia. Pilotina trebuie să aibă clasă maritimă capabilă să transporte persoane (piloți) la navele maritime pentru care se prestează serviciul de pilotaj și să efectueze manevrele de abordaj pentru urcarea și coborârea pilotului în siguranță. Toate cele patru ambarcațiuni trebuie să fie Îin bună stare de navigabilitate, apte de a efectua transportul și ambarcarea/debarcarea piloților la/de la nave, având certificate valabile tot anul 2021.

Proprietarul va încheia pe cheltuiala sa și o poliță de asigurare pentru pilotine, ce va fi valabilă pe toată durata contractului de închiriere cu C.N. A.P.M. S.A. Constanța. Durata este de un an, cu posibilitatea de prelungire cu maximum șase luni.

Echipajul pilotinelor vor fi obligate să raporteze imediat Dispeceratului Pilotaj Port orice incident sau accident ce poate afecta siguranța navei (coliziune, eșuare, avarie, defecțiuni majore ori avarierea, inundarea, precum și orice defecte la corpul navei, la structura mașinilor etc.. De asemenea, trebuie raportate orice defecțiuni care pot să afecteze manevrabilitatea navelor ori starea de bună navigabilitate, cât și orice situație susceptibilă să conducă la poluarea apelor sau țărmului României, precum descărcarea ori pericolul descărcării de produse poluante în mare.

Firmele doritoare pot transmite ofertele până la data de 09.10.2020, ora 15.00. Câștigătorul va fi desemnat în baza criteriului cel mai bun raport calitate-preț. Cel mai bun preț va conta în proporție de 60%, iar restul, componenta tehnică a ofertei: puterea totală a motoarelor principale, anul construcției, capacitatea de transport, pentru fiecare pilotină în parte.

Valoarea estimată pentru închirierea celor patru pilotine, pentru un an, este de 8.269.225 de lei.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.