Afacere cu iz penal. Cum a reuşit un fost director RAEDPP să pună mâna pe Piaţa Autogară Sud

0
2617

În perioada 2000 – 2012, cei mai mulţi dintre politicienii Constanţei sau apropiaţii acestora au fost devenit beneficiarii unor afaceri cu primăria, au intrat în posesia unor terenuri sau a unor spaţii comerciale. Până acum, de referinţă este Dosarul Retrocedărilor, care i-a adus fostului primar Radu Mazăre o condamnare răsunătoare. Sunt însă multe alte situaţii cu personaje care probabil că ar fi înfundat puşcăria dacă… ar fi existat anchete care să le ia urma. Între timp, cele mai multe dintre fapte s-au prescris. Cu adevărat ghinion, nu-i aşa?

În 2002, director al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa era Vasile Cîju. A fost anul în care societatea Ambrosiana SRL, la acea dată deţinută de Chiriachiţa şi Tănase Grămăticu, începe să încheie contracte de asociere, respectiv de închiriere cu RAEDPP. Unul dintre contracte s-a referit la exploatarea obiectivului „Piaţa Agroalimentară şi hală comercială Autogară Sud”, adică a unui teren în suprafaţă de 43669 mp situat la doi paşi de Gara Constanţa.

Prin contractul de asociere, valabil şi în prezent, Ambrosiana se obliga să investească în piaţă, să achite lunar suma de 300 de euro, iar la finalul înţelegerii să predea RAEDPP terenul, cu tot cu eventualele îmbunătăţiri aduse activului.

Contractul este în vigoare şi în prezent, însă există două dosare pe rolul instanţei: unul pentru că Ambrosiana refuză să achite sumele calculate de RAEDPP ca fiind datorate regiei, iar un al doilea pentru că societatea menţionată susţine că investiţiile sunt proprietatea sa şi nu ale regiei.

Litigiile menţionate sunt însă nimic pe lângă adevărul din spatele contractului încheiat în 2002. A fost un contract prin care fostul director al RAEDPP a premeditat să pună mâna pe piaţa de la autogară. Dovada este că, la doar 2 ani de la semnarea contractului (când a părăsit funcţia de director), Vasile Cîju a preluat societatea Ambrosiana de la soţii Grămăticu. De altfel, în timpul semnării contractului, însuşi Tănase Grămăticu (rudă a lui Vasile Cîju) lucra la RAEDPP.

Documentul ataşat este dovada celor relatate mai sus:

Vom reveni cu detalii despre acest subiect, cu menţiunea că ne-a atras atenţia, referitor la această „celebră” Ambrosiana, şi următorul detaliu: în declaraţia de avere depusă de George Măndilă (consilierul primarului Vergil Chiţac) scrie negru pe alb că acesta a încasat „salariu” de la societatea controlată de Vasile Cîju. Sigur că detaliul nu are nici o legătură cu afacerea pusă la cale de Cîju pentru preluarea pieţei. Ne putem imagina doar că Măndilă oferă consultanţă SC Ambrosiana pentru că este rudă cu familia Cîju.

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.