Afacerea „Ucraina“, un tun imobiliar nesperat pentru Constanța

0
1377

Avalanşa refugiaților ucraineni în județul Constanța a fost și încă este una profitabilă pentru cei care au știut să se orienteze și se pare că au fost suficienți. Din luna aprilie și până în prezent, autoritățile au decontat aproape 25 milioane lei pentru cei care au găzduit și găzduiesc refugiați ucraineni.

Cu informații de la București, „pe surse“ sau poate dezinteresați, mulți agenți economici, dar și persoane fizice s-au mobilizat în primele zile ale declanșării conflictului din Ucraina și au oferit sprijin și ajutor refugiaților.

Ulterior, prin OUG 20/2022, s-a stabilit ca pentru refugiaţii din Ucraina cazaţi în căminele şcolilor şi universităţilor de stat și private, statul român decontează 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile.

În locațiile pentru refugiaţi stabilite de comitetele județene și cel al municipiului București pentru situații de urgență costurile aferente cazării se pot ridica la 100 de lei/zi/persoană, se precizează în HG 315/2020. În cazul în care într-o singură cameră sunt cazate două sau mai multe persoane, valoarea maximă a cazării pentru acea cameră nu poate depăși suma de 230 de lei/zi.

De asemenea, instituțiile sau autoritățile publice, precum şi operatorii economici publici sau privați care găzduiesc refugiați pot deconta 50 de lei/zi/persoană, reprezentând cheltuieli cu utilitățile și cele necesare întreținerii spațiului.

În aceste condiții, în ultimele luni de zile, site-urile specializate în anunțuri de mică publicitate și imobiliare au fost inundate cu anunțuri de genul:

„Se oferă spre închiriere apartament 3 camere 87 mp. utili situat în zona Faleză Nord, la etajul 4 din 10 în bloc turn cu privire la mare pentru 4,5,6 sau 7 persoane cu cetățenie de Ucraina, iar prin accesarea programului de acordare fonduri 50+20 proprietarul renunță la încasarea chiriei.“

La un calcul simplu de 70 de lei pe zi, ori o medie de 5 persoane, pe o perioadă de o lună de zile, înseamnă o chirie de 10.500 lei, aproximativ 2.100 euro. O sumă la care nici nu visau cei care închiriau apartamentele pe 2-300 euro pe lună.

La solicitarea Focus Press Prefectura Constanța a precizat că în luna aprilie au depus acte pentru decontare 13 persoane juridice, în mai – 34 de persoane juridice, în iunie – 48 de persoane juridice, în iulie – 46 de persoane juridice și în luna august – 61 de persoane juridice. Sumă totală pentru decont pe această perioadă este de 7.530.803 lei.

În schimb, grosul banilor cheltuiți de stat cu refugiații se duc la privați. Au fost decontați până acum 17.268.888 lei.

În aceste condiții, sălile de sport, internatele pregătite și toate bunurile scoase de autorități din rezervele de stat stau nefolosite pentru că nimeni nu renunță la confortul unui apartament pentru un pat de campanie într-o sală imensă

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.