După condamnarea în primă instanță a afaceristului Gelu Daniel Cazacioc, în dosarul sutelor de mii de leșuri de animale îngropate pe un teren agricol din județul Tulcea, în apel s-a dispus efectuarea a două expertize, una geologică și una contabilă, pentru lămurirea situației. Interesant este faptul că expertiza geologică a fost solicitată chiar de afaceristul condamnat.
Este vorba de cazul lui Daniel Gelu Cazacioc, care a fost găsit vinovat și condamnat, în primă instanță, pentru poluarea mediului, prin îngroparea a mii de tone de leșuri de animale, pe un teren mlăștinos din localitatea Smârdan. Cazul a fost intens mediatizat la nivel național și local, iar după deschiderea anchetei, alte fapte ilegale au fost descoperite și anchetate, precum furtul de curent electric și abuzul în serviciu al fostului director de la Mediu din Tulcea.
În urmă cu un an, Judecătoria Măcin l-a condamnat pe Cazacioc la 4 ani de închisoare și suspendarea unor drepturi. Mai departe, sentința penală a fost atacată cu apel, iar dosarul a ajuns la Constanța în luna ianuarie a.c.
Doar că până la soluționarea apelului s-a dispus efectuarea a două expertize, chiar la termenul din luna octombrie.
Două expertize decisive
Astfel, potrivit hotărârii instanței din data de 16 octombrie, a fost dispusă efectuarea unei expertize în specialitatea geologie, prin care să se stabilească:
1. pe ce suprafață din cele șapte hectare ale terenului situat în vecinătatea punctului de lucru al societății CAZACIOC & CO SRL din comuna Smârdan, județul Tulcea, se regăsesc urme de deșeuri organice, respectiv animale moarte;
2. dacă îngroparea în sol a unei cantități de 200.000 de tone de animale moarte a determinat modificarea substanțială a compoziției solului și/sau a subsolului terenului în suprafață de 7 hectare, situat în vecinătatea punctului de lucru al societății;
3. dacă compoziția solului și/sau a subsolului terenului prezintă caracteristicile unui teren sterp, uscat și distrus, respectiv contaminat biologic;
4. în ipoteza în care se constată că acest teren a fost contaminat biologic, să se indice în ce măsură terenul este afectat ori poate fi utilizat conform destinației sale şi ce intervenții necesită pentru a putea fi utilizat ca atare;
5. dacă terenul poate fi utilizat conform destinației de teren agricol;
6. dacă îngroparea în solul terenului în suprafață de 7 hectare a unei cantități de 200.000 de tone de animale moarte a generat acumulări de gaze naturale și dacă terenul în discuție prezintă caracteristicile specifice unui sol în care există acumulări de gaze naturale generate de descompunerea cantității de animale moarte.
De asemenea, așa cum menționam mai sus, s-a mai stabilit și efectuarea unei expertize contabile, prin care să se stabilească:
1. cantitatea totală de cadavre de animale, produse alimentare expirate etc. pe care CAZACIOC & CO SRL a înregistrat-o în evidența sa financiar-contabilă în perioada 26.04.2011 – 20.01.2021 ca fiind colectată de la agenții economici parteneri și pe care a declarat-o în acest sens la autoritățile competente (ANSVSA – DSVSA Tulcea, Garda Națională de Mediu etc.);
2. cantitatea totală de cadavre de animale pentru care societatea a realizat eliminarea prin incinerare potrivit datelor existente în Anexele nr. 2 și 3 întocmite de către societate potrivit normelor sanitar-veterinare referitoare la trasabilitatea subproduselor de origine animală și produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman;
3. dacă cantitatea totală de resturi de animale declarată și înregistrată în evidența financiar-contabilă a societății ca fiind colectată de la agenții economici parteneri și incinerată în perioada 26.04.2011 – 20.01.2021 corespunde cu cantitatea totală de cenută declarată de către CAZACIOC & CO SRL ca fiind rezultată în urma procesului de incinerare.
De precizat că termenul-limită pentru întocmirea raportului de expertiză a fost data de 28 noiembrie, când a avut loc ultimul termen de judecată și când a fost amânată cauza.
Acuzațiile
La finele anului 2020, reprezentanții Gărzii de Mediu au fost sesizați cu privire la o posibilă poluare la marginea localității Smârdan, într-un loc mlăștinos și urât mirositor. Doi comisari s-au deplasat la locul respectiv, pentru verificări, însă s-a încercat, cumva, împiedicarea acestora de a-și desfășura atribuțiile de serviciu. În cele din urmă, s-a descoperit și motivul: locul era împânzit de mii de leșuri de porci aflați în putrefacție. Au fost sesizați procurorii, pentru a continua ancheta.
În luna ianuarie 2021, în urma unor acțiuni specifice, anchetatorii au găsit, pe un teren unde pânza freatică este aproape de suprafață, cadavrele oilor înecate în Portul Midia, în 2019, odată cu eșuarea navei Queen Hind.
Anchetatorii au descoperit și cadavre de porci, de diferite mărimi, care au fost, de asemenea, îngropate, bănuindu-se că sunt porcii bolnavi de pestă porcină ridicați de autorități din zonele unde s-a stabilit că au existat focare și care trebuiau incinerați.
Ulterior, s-a stabilit că, de fapt, toate aceste resturi de animale ar fi trebuit să fie incinerate în incineratorul improvizat deținut de afaceristul Gelu Daniel Cazacioc, prin firma sa, SC Cazacioc & Co SRL.
Pe parcursul anchetei, Gelu Cazacioc s-au „scuzat“ că instalația lor de incinerat nu ar fi făcut față unui volum atât de mare de cadavre și, astfel, a hotărât să le abandoneze pe terenul mlăștinos. A uitat să menționeze faptul că nu dețin un incinerator adevărat, după cum ne-au precizat oamenii din zonă, ci o improvizație fără niciun filtru.
De remarcat că, pe terenul respectiv, au fost descoperite și cadavre de alte animale, aduse din mai multe județe ale țării.
Ancheta a fost instrumentată de procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și a ajuns în instanță în toamna anului 2021, pentru infracțiuni la Legea apelor, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Măcin.
După doi ani, cât a durat cercetarea judecătorească, instanța de fond l-a găsit vinovat pe Daniel Gelu Cazacioc pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, condamnându-l la 4 ani de detenție. Cauza se află în curs de soluționare în apel.
Daniel ALBU