Asociația Dăruiește Aripi este o organizație non-profit, fondată în anul 2013, de Alina Pătrăhău, cu scopul de a îmbunătăți sistemul medical românesc, pentru garantarea reală de către Statul Român a drepturilor fundamentale ale copiilor (dreptul la sănătate și la viață), cu prioritate pentru cei cu afecțiuni onco-hematologice. Prin implicarea ei, la Constanța copiii fac chimioterapie ziua și seara merg și dorm la ei acasă, pentru că secția pe care a reușit să o construiască este singura din țară în regim ambulator. Proiectul Asociației Dăruiește Aripi a îmbunătățit rata de supraveghere post terapeutică a copiilor cu afecțiuni oncologice din Dobrogea. Pentru că pentru Alina Pătrăhău și Asociația Dăruiește Aripi primează felul în care sunt îngrijiți copiii.
În cadrul unui interviu Focus Press, am încercat să aflăm de la Alina care a fost cel mai important factor pentru succesul său profesional, cum îmbină cariera cu viața de familie și cum a susținut-o aceasta. De asemenea, am vrut să aflăm ce hobby-uri o ajută să se deconecteze de la stresul cotidian și dacă crede că încă există o „lume a bărbaților“.
Reporter: Care considerați că a fost cel mai important factor pentru succesul dumneavoastră profesional?
Alina PĂTRĂHĂU: Mulțumesc pentru întrebare, care deschide foarte frumos discuția noastră! Consider că cel mai important factor este perseverența, la care se adaugă și pasiunea, se împletesc, de fapt. M-am uitat foarte mult în inima mea, am reflectat la ce simt, ce îmi place mie și dacă aș putea să-l numesc succes profesional, l-aș traduce prin rezultatele proiectelor noastre, ale Asociației Dăruiește Aripi. Atunci când ești pasionat, când ești motivat și când reușești să dărâmi toate barierele care ți se pun în cale, datorită pasiunii și motivației, cred că reușești să obții rezultate chiar nesperate!
R.: Cum reușiți să îmbinați viața profesională cu cea de familie?
A.P.: În cazul meu, este o îmbinare foarte frumoasă, în sensul în care în timpul zilei sunt la serviciu, seara sunt cu copiii și cu familia mea, și de cele mai multe ori povestim cu toții ce am făcut în ziua respectivă. Este aproape o tradiție să ne împărtășim experiențele, asta pentru a primi feedback-ul lor, al celor dragi, dar și pentru a-i ține la curent cu ceea ce fac. Eu consider că modelele pe care părinții le pot da copiilor se construiesc prin faptele pe care aceștia le fac și nu neapărat din vorbele pe care ei le spun.
R.: Ce rol a avut familia dumneavoastră în susținerea carierei?
A.P.: A avut un rol foarte important! Dacă nu ai susținerea familiei, nu cred că poți să ai rezultatele dorite sau sperate, nu reușești să îți atingi potențialul. Familia mea mă sprijină și mă încurajează din toate punctele de vedere și le sunt foarte, foarte recunoscătoare.
R.: Ce activități și hobby-uri vă ajută să vă deconectați de stresul profesional?
A.P.: Îmi place să mă plimb, îmi place să citesc, îmi place să mă uit la filme seara cu copiii mei și cu familia mea. Dimineața, pentru că eu sunt o persoană matinală, mă trezesc în jur de 5 sau 6 dimineața. Este momentul acela al zilei în care sunt odihnită, cu o stare de spirit foarte relaxată, lucru care mă ajută să îmi conturez planurile, să mă reconectez la ceea ce îmi doresc să realizez în continuare.
R.: Credeți că încă există o „lume a bărbaților“ în afaceri? Cum se schimbă această dinamică?
A.P.: Nu știu dacă este o lume a bărbaților în afaceri. Posibil că este, dar vă spun că în organizațiile non-profit cu siguranță este o lume a femeilor. În cazul domeniului în care activez eu, este o lume și a femeilor și a bărbaților. N-am niciun fel de problemă cu lucrul acesta, cred că fiecare își găsește locul acolo unde este cazul, indiferent dacă este femeie sau bărbat.
R.: Ce ați învățat din eșecurile dumneavoastră anterioare?
A.P.: Aș putea să spun că din toate eșecurile învățăm, sunt greșeli pe care le facem în fiecare zi, iar unele dintre ele sunt o oportunitate de a vedea cum putem să reconstruim sau să găsim o nouă formulă de succes. Am învățat că orice nu, orice ușă închisă nu este, nu reprezintă neapărat o ușă literalmente închisă. Că dacă mai bați odată și încă odată la ușa aceea, ea se poate deschide. Cu curaj înainte!
R.: Un mesaj pentru cititorii Focus Press
A.P.: Vă încurajez să faceți ceea ce vă place, să vă hrăniți pasiunile și să îi încurajați pe cei dragi, pe cei apropiați, să facă același lucru. De exemplu, gestul de a dona se poate transforma într-o pasiune. Există studii de psihologie care arată că bucuria de a dărui este mai mare decât bucuria de a primi. Merită făcută o încercare în acest sens și îmi vine în minte expresia din limba engleză „pay it forward“. Bunătatea, caritatea, poartă cu sine o răsplată uneori greu de explicat în cuvinte. La fel ca și iubirea necondiționată.
Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea de a mă adresa cititorilor dumneavoastră și mă bucur că sunteți aproape de proiectele noastre, ale echipei Dăruiește Aripi!
Mihaela GIUGLEA