Afaceristul Răzvan Dimoftache, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru evaziune fiscală și fals

0
3500
Curtea de Apel Constanța. Foto-Focus Press

Tribunalul Constanța s-a pronunțat, vineri, 12 februarie, în dosarul penal deschis pe numele afaceristului Răzvan Dimoftache, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de evaziune fiscală, fals, instigare la evaziune fiscală și alte fapte conexe. În urma pedepselor aplicate pentru fiecare infracțiune în parte, cotopite cu alte pedepse primite în alte dosare mai vechi, Răzvan Dimoftache a fost condamnat, pe fondul cauzei, la o pedeapsă de 23 de ani de detenție, cu executare.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța. În cuprinsul aceleiași sentințe este precizat că afaceristul a fost achitat pentru unele fapte, întrucât a intervenit prescripția acestora. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, iar pînă la judecarea acestuia, se preconizează că se vor mai prescrie și alte fapte.

Răzvan Dimoftache a mai fost condamnat, în 2019, la o pedeapsă de 6 ani de închisoare, printr-o sentință rămasă definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cercetat și condamnat într-un dosar în care a fost, inițial, denunțător

Răzvan Dimoftache a fost cercetat împreună cu fostul procuror Vasile Balaican, într-un dosar deschis pentru trafic de influență, în legătură cu unele fapte din 2012. Cei au fost trimiși în judecată de către DNA Constanţa, în 2016, după ce procurorii anticorupţie stabiliseră că, în februarie şi martie 2012, Balaican, la vremea respectivă procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, a primit de la Dimoftache 500 de euro, în două tranşe, pretinzând că poate interveni pe lângă un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Răzvan Dimoftache este proprietarul unor carmangerii din municipiul Constanţa, zona Tomis III, unde, în 2016, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au găsit tone de carne congelată expirată de zeci de ani. La puțin timp de la condamnare, el a fost identificat la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, de unde a fost preluat de polițiști și escortat la Poarta Albă.

Noutate: Denunțătorul a fost condamnat cu executare, inculpatul – cu suspendare

Unele surse judiciare, care au preferat să-și păstreze anonimatul, au precizat faptul că, de fapt, acest dosar a trecut prin niște ”transformări”, mai ales că, inițial, era o acțiuni care îi viza pe alți magistrați.

Altfel nu se explică cum Răzvan Dimoftache, cel care a fost, de fapt, denunțătorul în cauză, a primit șase ani și șase luni de detenție (pedeapsă cumulată cu o altă pedeapsă suspendată anterior, ca urmare a unui accident mortal – n.r.), iar Vasile Balaican, care a primit suma de bani, a primit trei ani cu suspendare.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.