Afecțiunile endocrine vor putea fi tratate și la Hârșova. Managerul Zidaru a solicitat modificarea structurii organizatorice a spitalului

0
240
Dr. Diana Dodiță, medic rezident (anul IV) și managerul Andrei Bogdan Zidaru

Afecțiunile endocrine vor putea fi tratate și la Hârșova. Managerul Andrei Bogdan Zidaru a solicitat modificarea structurii organizatorice a Spitalului Orășenesc Hârșova. Proiectul de dotare a spitalului prin fonduri europene pe axa pandemiei SARS-CoV-2 include și un aparat de densitometrie osoasă (DEXA), iar echipa medicală va fi mărită.

Am primit vizita dr. Diana Dodiță, medic rezident (anul IV) în specialitatea Endocrinologie. Doamna doctor este născuta și crescută în Hârșova. Afecțiunile endocrine descoperite în cadrul programelor Spitalului Orășenesc Hârșova de ecografii tiroidiene și cele degenerative specifice persoanelor în vârstă (în principal, osteoporoza) ne-au făcut să ne dorim un medic endocrinolog în echipa noastră. De asemenea, echipa Spitalului Orășenesc Hârșova a solicitat, în proiectul de dotare prin fonduri europene pe axa pandemiei SARS-CoV-2, un aparat de densitometrie osoasă (DEXA). În acest sens, am propus domnului primar Viorel Ionescu modificarea structurii spitalului cu adăugarea acestei specialități și organizarea unui concurs pentru ocuparea unui astfel de post“, susține managerul Spitalului Hârșova, ec. Andrei Bogdan Zidaru.

This image has an empty alt attribute; its file name is 119089923_930087817513577_768698680742957248_o.jpg
dr. Diana Dodiță, medic rezident (anul IV) , primarul Viorel Ionescu și managerul Andrei Bogdan Zidaru

Primarul Viorel Ionescu l-a asigurat pe manager că se vor face demersuri și pentru a aloca o locuință de serviciu medicului rezident, așa cum au beneficiat și alți medici ai spitalului.

Medicii rezidenți sunt bine primiți la Hârșova

Managerul spitalului susține că medicii rezidenți sunt bine primiți la Hârșova. “În strategia conducerii unității sanitare se regăsește și identificarea medicilor rezidenți și chiar a studenților din an terminal care sunt din Hârșova, pentru a-i putea determina și asigura că de acum încolo sunt bine primiți, că la spitalul din Hârșova nu există „medici stăpâni” care să-i gonească într-un mod sau altul și că aceștia sunt așteptați să se întoarcă acasă”, a conchis managerul Zidaru.

Facem precizarea că densitometria osoasă (DXA) reprezintă la ora actuală standardul de referințaă prin care se măsoară cel mai important factor în prezicerea riscului de fractură – densitatea minerală osoasă (respectiv conținutul de calciu).

Conform Societății Internaționale de Densitometrie, este indicat să faci un control pentru măsurarea densității minerale osoase dacă te încadrezi într-una din următoarele categorii:

  • femei cu vârstă de peste 65 ani
  • femei aflate la menopauză cu vârstă sub 65 ani, dar cu factori de risc (rasa caucaziană, constituție fragilă, greutate sub 57 kg, fumătoare, sedentare sau cu repaus prelungit la pat, cu antecedete heredocolaterale și personală cu fractură de fragilitate etc)
  • femei în perimenopauză cu factori clinici de risc (greutate scăzută, fractură în antecedente, medicație ce predispune la creșterea riscului de fractură)
  • bărbați cu vârstă peste 70 ani
  • bărbați cu vârstă sub 70 ani, dar cu factori clinici de risc
  • adulți cu fractură de fragilitate
  • adulți cu afecțiuni și/sau tratamente ce asociază DMO scăzută sau pierdere de masă osoasaă (ex: tratamente cronice cu glucocorticoizi)
  • orice persoană care va începe un tratament farmacologic pentru osteoporoză sau care este sub monitorizarea tratamentului antiosteoporoză.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.