Pasarela Regală din Mamaia ar putea redeveni o atracție a litoralului românesc. Claudiu Palaz: “CJC va trebui să plătească suma de 31.000 de euro pentru acest simbol istoric”

0
490

Pasarela Regală din Mamaia ar putea redeveni, în curând, un punct de atracție turistică cu care se poate lăuda din nou orașul de la malul Mării Negre, iar asta pentru că este foarte posibil să fie restaurată.

Pasarela a reprezentat, în perioada interbelică, o atracție turistică extrem de importantă pentru că găzduia singurul bar maritim al Europei. Pasarela face parte din Ansamblul Cazino Mamaia, fiind un monument istoric de categoria B, inaugurat în anul 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea.  

La începutul anului curent Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) anunța că aceasta va fi demolată în cadrul proiectului de stopare a eroziunii plajelor.

“Această structură, conform expertizelor efectuate asupra sa, se află într-o stare avansată de degradare și nu poate prezenta siguranță în exploatare. Precizăm că la faza elaborării studiului de fezabilitate pentru “Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona MAMAIA” din cadrul proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza a II-a (2014-2020) implementat de A.B.A.D.L. a fost luată în calcul eventualitatea dezafectării structurii care poate fi avariată dincolo de orice posibilitate de reabilitare a structurii originale. Menționăm că toate lucrările asupra pasarelei de promenadă vor fi executate doar cu obținerea autorizațiilor conform legislației în vigoare, bazate pe proiectul tehnic aprobat și în corelare cu expertizele tehnice ce vor fi actualizate în cadrul proiectului”, se arată în comunicatul transmis de Apele Române.

Ulterior, ABADL a revenit, fiind solicitat un nou proiect, care să prevadă conservarea pasarelei, însă momentan nimeni nu a căzut de acord asupra variantei de lucru, chiar dacă, prin tergiversare, riscăm să pierdem fonduri europene alocate pentru reducerea eroziunii costiere.

Pe de altă parte, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, care este și candidatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) la Primăria Constanța a început încă din luna februarie a.c., demersurile pentru un proiect ce vizează reabilitarea acesteia.

Vineri, 11 septembrie a.c., aceasta a transmis un comunicat de presă prin care spune că proiectul va fi pus pe ordinea de zi în cadrul ședinței de Consiliu Județean pentru a fi supus votului consilierilor: ”În data de 18.02.2020 am inițiat proiectul de hotărâre prin care am solicitat să se aprobe intenția C.J.C. de a prelua construcția specială Debarcader, situată în Mamaia – zona Cazino. Această intenție a fost materializată prin hotărârea CJC nr. 31/18.02.2020, iar în urma acestei hotărâri am realizat demersuri către societatea Litoral S.A. (aflată în lichidare voluntară) și am solicitat acesteia acceptul de a prelua Debarcaderul, cunoscut că „Pasarela Regală”. Prin adresa nr. 617/19.08.2020, S.C. Litoral S.A., prin lichidator, și-a dat acceptul pentru preluarea construcției speciale ”Debarcader” din Mamaia. Având în vedere adresa menționată mai sus, am inițiat referatul de aprobare înregistrat sub nr. 24078 din 09.09.2020 în vederea întocmirii proiectului de hotărâre pentru achiziția acestui obiectiv de importantă istorică pentru Constanța. Sunt convins că reabilitarea acesteia va aduce un plus de valoare Constanței și turismului, Pasarela Regală și Barul Maritim devenind astfel un punct de atracție pentru turiști”.

Claudiu Palaz a declarat pentru Focus Press că speră ca lucrurile să meargă în linie dreaptă, iar cel mai târziu la sfârșitul acestei luni pasarela regală să intre în patrimoniul CJC pentru a fi restaurată, iar suma pe care Consiliul o va plăti către compania Litoral SA, în a cărui administrare se află, în acest moment pasarela este de peste 30 de mii de euro:

”Am depus la Consiliul Județean hotărârea de consiliu care va fi dezbătută în prima ședință de consiliu, cred că săptămâna viitoare pe 23 septembrie prin care să fie aprobată cumpărarea efectivă a acestei pasarele regale din Mamaia de la societatea Litoral SA aflată în lichidare. Demersurile sunt făcute de aproape un an de zile, în care am avut o inițiativă, între timp s-a materializat. Evaluare făcută de către societate este de 31 de mii de euro, bani pe la CJC îi plătește și preia această pasarelă prin negociere directă, fără nici un fel de licitație. Dacă lucrurile merg bine și nu se va gândi politic și din faptul că suntem în campanie electorală, mai ales că această procedură este demarată de aproape un an de zile, maxim până la sfârșitul lunii această pasarelă va intra în patrimoniul Consiliului Județean, după aceea urmează procedura studiu DALI, proiectare, execuție și punerea în circuitul turistic. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, soarta ei va fi demolarea, deci la ora aceasta este propusă spre demolare pentru că este un obiectiv care reprezintă un pericol, un risc, dar asta nu înseamnă că nu poate fi restaurat. Propunerea mea este ca această pasarelă să fie restaurată, nicidecum de a o demola și de a construi alta pentru că este imposibil”, a mai spus acesta.

Claudiu Palaz susține că dacă monumentul istoric va fi demolat, nu va mai putea fi construi pentru că proiectul va trebui să fie autorizat pe domeniul public al statului, iar acea zonă are un regim special, ceea ce înseamnă că nu se vor mai obține aprobările necesare pentru investiție, ori, atâta timp cât pasarela încă există procesul de reabilitare, se va realiza. Totodată, candidatul PMP la Primăria Constanța dorește ca pasarela să respecte adevărul istoric  și să arate exact ca în trecut.

Acesta mai spune că nu a negociat cu ceilalți consilieri pentru a acorda votul pentru realizarea acestei investiții, ci doar a comunicat cu aceștia spunându-le despre importanța reabilitării pasarelei regale: ”Îi voi ruga să aprobe un proiect care este bun pentru constănțeni și trebuie să vedem dincolo de politic, pentru că de multe ori politica chiar a distrus lucrurile care erau bune pentru Constanța”.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.