Agenţii care trimit constănțeni la muncă în străinătate, verificaţi de ITM

0
257
sursa foto: G4Media.ro

Aproape 200.000 de români pleacă anual din ţară pentru a muncii în alte state. Mulţi români pleacă înjurând România, tot sistemul, considerând că nimic nu s-a schimbat, lucrurile stau pe loc şi chiar se înrăutăţesc. Spitalele se degradează an de an, şi în loc să te faci bine dacă te duci acolo, ai mai mari şanse să te îmbolnăveşti de bacterii, de la mizerie şi de la modul de organizare. Și acestea ar fi doar câteva din motivele ce stau la baza plecării românilor la muncă în străinătate, motivul principal fiind salariul. Dar când îți gășești un job în străinătate trebuie să fi atent la mai multe aspecte și totodată trebuie să ți seama și de agenția la care te adresezi.

Zeci de constănțeni merg zilnic la agențiile care trimit oameni la muncă în străinătate, doar că nu toate respect legislația. La nivelul Județului Constanta sunt înregistrați 35 de agenți de plasare forță de muncă în străinătate dintre care 33 au fost verificati de inspectorii ITM în perioada 8-24 martie, în urma unei campanii naționale. În urma verificărilor s-a constatat că doar 7 agenți de plasare aveau oferte ferme de locuri de muncă în străinătate pentru angajări pe bază de contract individual de muncă. Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale constând în avertismente.

„Migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent în societatea românească, cetățenii români apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate. Nerespectarea prevederilor legale pentru medierea și plasarea cetățenilor români în străinătate poate fi un punct de plecare în constituirea traficului de persoane în scop de muncă, urmate de consecințe sociale şi economice grave. Pe de altă parte, amploarea fenomenului migrației forței de muncă este generată de plecările pe cont propriu, iar această zonă este greu de controlat și, de aceea, am elaborat împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale Planul de acțiune pentru informarea și protecția lucrătorilor sezonieri pentru anul 2021”, susţine Danteş Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.