De dată recentă, mai multe persoane s-au întrebat dacă plătesc tariful aferent parcărilor în cazul în care au autoturisme cu numere provizorii (roșii). Răspunsul este „da“, după cum ne-a precizat Ionuț Dumitru, șeful Poliției Locale Constanța.
Însă, este bine de știut faptul că, în cazul mașinilor cu numere provizorii sau străine, în cele mai multe dintre cazuri, trebuie să trimiteți două mesaje.
„Pentru plată validă, retrimiteți sau corectați mesajul. Numărul de înmatriculare nu corespunde formatului standard din România“, este mesajul primit, în general, de șoferi după ce trimit un SMS pentru a achita tariful de parcare. Este vorba despre șoferii care dețin mașini cu numere roșii sau străine.
Astfel, conducătorii auto sunt nevoiți să mai trimită un SMS, moment în care sunt taxați. Însă, așa cum ne-au spus mai mulți șoferi, de multe ori se rezolvă de la primul SMS, adică se efectuează plata.
Cei care au cartelă prepay pentru telefon, nu abonament, trebuie, însă, să se asigure că au credit. De asemenea, ca alternativă, se poate folosi aplicația Constanța Parking sau tichetele răzuibile.
Exceptate de la plata parcării în zonele 0, 1 și 2 sunt autovehiculele aflate în misiune (Poliție, Poliție Locală, MApN, pompieri, Ambulanță, SRI, STS, SPP, SIE, Ministerul Public, Ministerul Justiției etc.) și cele aflate în intervenții pe domeniul public, inscripționate sau semnalizate corespunzător. La fel și taxiurile parcate în spațiile special amenajate și autovehiculele electrice.
Cât despre persoanele cu handicap, acestea beneficiază de parcare gratuită doar în baza Legii 448. Adică trebuie să solicite cardul și parchează gratuit pe locurile special amenajate.
Amintim că, în municipiul Constanța, există patru zone de parcare: 0, 1, 2 și 3.
Conform regulamentului, parcările de reședință constituie Zona 3 a municipiului Constanța. În intervalul orar 16.00 – 8.00, de luni până vineri, și în intervalul orar 00.00 – 24.00, sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare legală, locurile de parcare de reședință sunt rezervate exclusiv titularilor autorizațiilor de rezervare loc parcare de reședință.
În intervalul orar 8.00 – 16.00, de luni până vineri, cu excepția zilelor de sărbătoare legală, locurile de parcare de reședință libere pot fi ocupate de orice altă persoana decât titularul rezervării, doar cu plata tarifului/taxei/abonamentului aplicabil zonei. Titularii autorizației de rezervare loc parcare de reședință pot ocupa, în intervalul orar menționat, orice alt loc de parcare de reședință.
La fel și la zona 2, acolo unde există locuri rezervate (adică plăcuțe galbene). Însă, mare atenție la plăcuțele albastre.
Plăcuțele galbene indică faptul că acel loc este închiriat de către o persoană fizică și poți parca pe el în intervalul 8.00 – 16.00, mai puțin în week-end și de sărbătorile legale.
Plăcuțele albastre – locurile sunt închiriate de agenți economici și NU ai voie să parchezi, chiar dacă ai abonament, în intervalul 8.00 – 20.00, de luni până vineri. Poți parca, însă, de la ora 20.00 până la ora 8.00.
De asemenea, atunci când parcați, căutați panoul informativ și citiți acolo detaliile.
Liliana BELCIUG