După pronunțarea primei instanțe, în litigiul dintre Consiliul Județean Constanța (CJC) și Unitatea Administrativ-Teritorială Lipnița, prin respingerea acțiunii cu privire la recuperarea unei sume mari de bani, iată că și a doua instanță, cea de apel, s-a pronunțat, însă contrar primei. A fost admisă în parte acțiunea, astfel încât a mai rămas o singură cale de atac. Este vorba de suma de1.254.855 de lei, plătită integral de CJC pentru estacada de la Dunăre, din satul Izvoarele, achiziție declarată, ulterior, ca fiind ilegală.
Procesul dintre Consiliul Județean Constanța, pe de o parte, și UAT și Consiliul Local Lipnița, de cealaltă parte, este aproape de finalizare. Două instanțe s-au pronunțat în acest dosar, însă mai există o a treia cale de atac: recursul.
Dacă la Tribunal acțiunea a fost respinsă, din anumite considerente, se pare că la Curtea de Apel datele problemei s-au schimbat, iar pronunțarea este în favoarea CJC.
Pentru a prescurta puțin povestea, care a fost mediatizată de mai multe ori în cotidianul Focus Press, putem spune că pe vremea când județul era sub „stăpânirea“ PSD din acea vreme, în frunte cu Nicușor Constantinescu, Consiliul Local Lipnița s-a împroprietărit ilegal, prin hotărâre de consiliu, cu această platformă betonată în suprafață de 1.315,84 metri pătrați, dar și terenul adiacent cu o suprafață generoasă, de 17.000 de metri pătrați.
Mai departe, în data de 17 iulie 2009, Nicușor Constantinescu a dobândit Portul Izvoarele, în numele instituției, printr-un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la biroul notarului Ruxandra Luminița Darie, soția fostului vicepreședinte al aceleiași instituții, Cristian Darie, ambii cunoscând că bunul tranzacționat provenea din săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu comisă de către primarul comunei Lipnița, Florin Onescu, și de către secretarul Primăriei Lipnița, Nela Geileanu.
Achiziția a fost declarată ilegală, Nicușor Constantinescu și Florin Onescu au fost trimiși în judecată și condamnați, iar printr-o sentința penală rămasă definitivă în 2019 a fost desființat contractul de vânzare – cumpărare și s-a dispus revenirea imobilului în proprietatea publică a statului.
Apoi, Curtea de Conturi a emis, în 2021, o decizie prin care s-a stabilit recuperarea, de la UAT Lipnița, a sumei de bani pe care Constantinescu a plătit-o integral, în 2009, pentru achiziționarea portului de pe Dunăre.
Practic, se cere executarea Comunei Lipnița, sub actuala conducere administrativă, pentru recuperarea banilor respectivi, de pe vremea fostei administrații, din urmă cu zece ani, care au fost folosiți pentru localitate.
Așa s-a ajuns la acest dosar, prin care CJC solicită recuperarea banilor respectivi. Prima instanță, Tribunalul Constanța, a respins acțiunea, în mai 2024, iar în apel, zilele trecute, judecătorii au schimbat parțial prima hotărâre, de pe fond.
Marți, 10 decembrie, instanța de apel a admis acțiunea și a dispus obligarea UAT Comuna Lipnița la restituirea sumei de 1.254.855 de lei, precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare, calculate de la data introducerii cererii, respectiv 5.05.2022, şi până la data plăţii efective a debitului principal, potrivit hotărârii pronunțate marți, 10 decembrie.
Se pare că nici această hotărâre nu este definitivă, iar administrația locală din Lipnița poate declara recurs. Rămâne de văzut ce va decide completul care va judeca ultima cale de atac, dat fiind că acesta va fi verdictul final.
Daniel ALBU