Administrația Națională Apele Române a finalizat, recent, o procedură de licitație pentru închirierea unor perimetre din spațiul maritim al României, destinate dezvoltării activităților economice și exploatării resurselor ecosistemului marin. Din cele 28 de perimetre scoase la licitație, doar zece au fost adjudecate, însumând o suprafață totală de 60,06 hectare, adică aproximativ 36,18% din totalul disponibil de 166 de hectare.
Perioada de închiriere este de 20 de ani, iar activitățile vor consta în cultivarea resurselor acvatice vii. Trei perimetre vor fi folosite pentru creșterea moluștelor în regim natural, iar alte șapte vor fi destinate creșterii peștilor în regim de furajare convențională.
Perimetrele adjudecate sunt situate de-a lungul litoralului românesc, între Mamaia și Constanța, la nord de Constanța, în dreptul Lacului Sinoe, între Agigea și Eforie Nord, dar și între Venus și 2 Mai – Vama Veche. Distanța față de mal variază de la minimum 50 de metri la o medie de 2-3 kilometri.
În prima etapă a licitației au fost depuse 20 de oferte, dintre care nouă au fost declarate valabile, ceea ce reprezintă 45% din totalul ofertelor. În urma evaluării, au fost selectați trei câștigători. În cea de-a doua etapă, din cele 16 oferte depuse, 13 au fost declarate valabile, ceea ce înseamnă o rată de succes de 81%. În această etapă au fost desemnați șapte câștigători.
Prețul de pornire pentru perimetrele destinate creșterii în regim natural a fost de 0,04 lei/mp/lună, în timp ce pentru cele destinate furajării convenționale prețul de pornire a fost de 0,06 lei/mp/lună.
În prima etapă au fost adjudecate trei perimetre maritime, după cum urmează:
- Perimetrul 3 – în zona 2 Mai – Vama Veche, cu o suprafață de 74.902 metri pătrați, a fost adjudecat de Serviciile Comerciale România SA, la prețul de 54.000 de lei pe an.
Serviciile Comerciale Române SA s-a înființat în 1993, cu sediul în Piatra Neamț, având ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci. Administratori ai companiei sunt Teodora Muncelean, iar director este Burak Nevzat Unalan, acționari fiind Ștefan Vuza (96%), Iasitex SA (3%) și CRC Exploration & Business Development SRL (1%). Din grupul Serviciile Comerciale Române fac parte companiile: Sinterom Cluj-Napoca, Contractoare Buzău, Chimcomplex Borzești, Iașitex Iași, Uzuc Ploiești, Nova Textile Bumbac Pitești, Caromet Caransebeș, Someș Dej, Aisa Invest Cluj-Napoca și Inav București. De asemenea, grupul SCR mai cuprinde firmele A1 Impex SRL, A2 Impex SRL și A4 Impex SRL, prin intermediul cărora deține unele dintre companiile menționate. Acționarul majoritar, Ștefan Vuza, este unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria românească.
- Perimetrul 12 – în zona Venus – Cap Aurora, cu o suprafață de 80.157 de metri pătrați, a fost adjudecat de Bistromar La Timona SRL, la prețul de 60.000 de lei pe an.
- Perimetrul 13 – în zona Venus – Cap Aurora, cu o suprafață de 20.047 de metri pătrați, a fost adjudecat tot de firma Bistromar La Timona SRL, la prețul de 10.000 de lei pe an.
Bistromar La Timona deține Alfredo Seafood, una dintre cele mai importante mărci din România în domeniul importului și distribuției de produse din pește și fructe de mare. Compania a fost înființată în anul 2017 și are sediul în Sectorul 1 al Capitalei. Asociați în cadrul societății sunt Cristian Dan Dărmănescu și Sorina Monica Dărmănescu. Firma se ocupă cu prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor. Pentru anul 2023, compania a raportat o cifră de afaceri în valoare de 116.004.845 de lei, un profit net de 2.018.988 de lei și datorii de 19.511.470 de lei, având 64 de angajați.
Patronul Bistromar a fost judecat într-un dosar, alături de partenerul său Florin Daniel Nistor și alte persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul total reținut de anchetatori în sarcina celor 33 de inculpați ca fiind cauzat bugetului consolidat al statului este în valoare de 79.592.632 de lei. Nistor și Dărmănescu au fost și arestați preventiv pentru o perioadă de timp, în anul 2015, când procurorii DIICOT au făcut primele percheziții în acest dosar.
În cea de-a doua etapă au fost adjudecate șapte perimetre maritime, după cum urmează:
- Petrimetrul 5 – în zona 2 Mai, cu o suprafață de 27.476 de metri pătrați, a fost adjudecat de Păstravul din Țara Ta Cooperativă Agricolă, la prețul de 28.000 de lei pe an.
- Perimetrul 6 – în zona 2 Mai, cu o suprafață de 27.336 de metri pătrați, a fost adjudecat de Păstravul din Țara Ta Cooperativă Agricolă, la prețul de 27.000 de lei pe an.
- Perimetrul 7 – în zona 2 Mai, cu o suprafață de 28.602 metri pătrați, a fost adjudecat de Păstravul din Țara Ta Cooperativă Agricolă, la prețul de 28.250 de lei pe an.
- Perimetrul 8 – în zona 2 Mai, cu o suprafață de 26.212 metri pătrați, a fost adjudecat tot de Păstrăvul din Țara Ta Cooperativă Agricolă, la prețul de 26.500 de lei pe an.
Păstravul din Țara Ta Cooperativă Agricolă a luat naștere în anul 2020 și are sediul în județul Prahova. Administratorii sunt Andreea Bodea și Mario Piscicola SRL și Păstrăvăria Valea Stânii Zaganu SRL. Cooperativa este formată din companii recunoscute în domeniul piscicol, precum Păstrăvăria Valea Stânii Zaganu SRL, Romavet Investament SRL, Mario Piscicola SRL, Salmontana SRL, Păstrăv de Făgăraș SRL și Visionprogres Consulting SRL. Pentru anul 2023, compania a raportat o cifră de afaceri în valoare de 19.025.973 de lei, un profit net de 35.800 de lei și datorii de 7.303.408 lei. Acestea operează ferme și unități dotate cu tehnologii moderne, localizate în diverse regiuni din țară, contribuind la creșterea standardelor de producție și la promovarea peștelui de calitate superioară pe piața locală și internațională.
- Perimetrul 9 – în zona Agigea, cu o suprafață de 74.918,5 metri pătrați, a fost adjudecat de Mary Fish SRL, la prețul de 36.100 de lei pe an.
Marry Fish SRL este o companie înființată în 2002, cu sediul în Sectorul 5 al Bucureștiului, care desfășoară activități de comerț cu amănuntul al peștelui, crustaceelor și moluștelor, în magazine specializate. Administratorul și unicul asociat al firmei este Maria Costea. Ultimele date financiare disponibile sunt din 2019, când compania a raportat zero lei cifra de afaceri, zero lei profitul și datorii de 152.710 lei.
- Perimetrul 11 – în zona Murighiol, cu o suprafață de 41.833 de metri pătrați, a fost adjudecat de firma Deltaica Seafood SRL, la prețul de 21.000 de lei pe an.
Deltaica Seafood SRL este o companie din Tulcea, deținută de soții Daniela și Daniel Buhai, specializată în producția de preparate și conserve din pește, înființată în anul 2002. Compania dispune de o fabrică modernă în Tulcea, unde sunt procesate diverse tipuri de pește, contribuind la promovarea patrimoniului gastronomic al Deltei Dunării pe piața locală și internațională. Astfel, activitatea companiei este centrată pe valorificarea rețetelor tradiționale din Delta Dunării, oferind produse autentice și de calitate.
- Perimetrul 28 – în Constanța, zona Pescărie, cu o suprafață de 24.139 de metri pătrați, a fost adjudecat de Nedsea SRL, la prețul de 17.700 de lei pe an.
Nedsea SRL este o companie înființată pe 12 aprilie 2017, cu sediul în Sectorul 1 al Bucureștiului, pe strada Oteteleșanu nr. 3. Administratorul și unicul asociat al firmei este Viorica Nicolau. Compania administrează Taverna Racilor Timișoara, un restaurant cunoscut pentru preparatele sale din pește și fructe de mare. Activitatea firmei este asociată cu Paul Nicolau, cunoscut sub pseudonimul Pescobar.
Andreea CONDURACHE