DOCUMENT Alertă către toate Direcțiile de Sănătate Publică pentru depistarea cazurilor cu noua versiune a COVID-19

0
741
sursa foto: Guliver/GettyImages

Varianta B.1.1.529 este una îngrijorătoare, spun specialiștii. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă „un număr extrem de mare de mutații”.

Primele cazuri ale tulpinii au fost colectate în Botswana la 11 noiembrie, iar în Africa de Sud trei zile mai târziu.

„B.1.1529 este o nouă variantă care a fost detectată în Botswana și care poartă o constelație neobișnuită de mutații. (…) Dat fiind numărul mare de mutații acumulate într-un singur caz este posibil ca această variantă să se fi dezvoltat pe fondul unei infecții cronice la o persoană imunocompromisă, posibil un pacient HIV/SIDA netratat”, a precizat directorul Institutului de genetică de la College London University, Francois Balloux.

Astfel, în contextul alertei internaționale generate de detecția noii variante B.1.1.529 a SARS-CoV-2, Ministerul Sănătății a transmis o solicitare către toate direcțiile de sănătate publică:

„Vă rugăm să dispuneți recoltarea de probe respiratorii de la cazurile severe de COVID-19, cu istoric de călătorie în cel puțin una din următoarele fări: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia, Zimbabwe, Malawi.

Probele vor fi trimise de către DSP-uri, în regim de urgență, către INCDMM Cantacuzino, respectiv INBI Bals, pentru screening şi secvențiere, conform arondării din Ord MS nr.383/2021“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.