Alexandru Manda, coordonatorul advocacy al Societăţii Academice din România: “Spunem start iniţiativei de a obliga toţi primarii să acorde burse pentru elevi”

0
159
Constantin-Alexandru Manda, coordonatorul advocacy al Societăţii Academice din România. sursa foto: Facebook

În 2.139 de comune, oraşe şi municipii din România (67,22%) nu se acordă niciun tip de burse şcolare, iar în alte 863 (27,12%) bursele se acordă doar parţial, fiind încălcate în mod sistematic şi generalizat prevederile art. 82 din Legea Educaţiei, conform analizei lansate pe 10 septembrie de către Societatea Academică din România (SAR) şi Avocatul Poporului. La nivel naţional, respectă în mod integral dreptul elevilor la burse şcolare doar 180 de autorităţi publice locale din 3.182 obligate să acorde burse (5,66%). Astfel, în prima zi a anului şcolar 2020-2021, SAR, alături de reprezentanţii elevilor şi părinţilor, trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care autorităţile publice locale se raportează la burse şcolare.


Atunci când 95% dintre primari şi consiliile locale încalcă legea nu mai vorbim de o problemă a unui partid sau o problemă aflată strict într-o anumită zonă geografică, ci asistăm la un dezinteres generalizat şi la nepăsare. În 2018 au abandonat sistemul formal de învăţământ un număr de 138.000 de copii, pentru care poate bursa de ajutor social ar fi făcut diferenţa şi i-ar fi păstrat în şcoală. Autori morali ai tragediei copiilor care au părăsit şcoala din cauza lipsei de bani sunt inclusiv primarii care refuză să le respecte dreptul la burse. În prima zi a anului şcolar 2020-2021 spunem START iniţiativei de a obliga toţi primarii din România să acorde burse pentru elevi până în septembrie 2021“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, coordonatorul advocacy al Societăţii Academice din România.

Cea mai mare nevoie de burse şcolare este în comunităţile rurale, sărace, unde veniturile locale nu permit de cele mai multe ori acordarea burselor la nişte cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, iar în acest sens se solicită premierului Ludovic Orban să aprobe prin hotărâre de Guvern cuantumurile minime ale burselor şcolare pentru elevi şi, în regim de urgenţă, să transfere către unităţile administrativ-teritoriale fondurile necesare pentru acoperirea cuantumului minim al burselor.

Se solicită ca aceste cuantumuri minime să fie cel puţin la valoarea de:

  • 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit;
  • 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanţă;
  • 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu;
  • 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social;

“Aprobarea cuantumurilor minime trebuie realizată obligatoriu concomitent cu transferarea către autorităţile locale a fondurilor necesare pentru plata burselor la aceste valori, în caz contrar fiind încălcate prevederile consacrate de art. 121, alin. (1) şi art. 138, alin. (5) din Constituţie, precum şi reglementările art. 14, alin. (5) şi (6) din Legea finanţelor publice locale. Subliniem faptul că instituirea unor cuantumuri minime la nivel naţional nu reprezintă o plafonare a acestora, iar unităţile administrativ-teritoriale vor putea în continuare să acorde burse mai mari din bugetul local”, mai susține Mnada.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.