Ministrul Alexandru Rafila, precizări despre Favipiravir și Arbidol

0
338
Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila. FOTO Alexandra VASILE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vizitat marți, 11 ianuarie a.c.,  Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde a declarat că medicamentul antiviral Favipiravir ar putea fi disponibil în ambulatoriu.

Favipiravir este un medicament folosit în tratarea Covid-19 în alte țări. Urmează ca și în țara noastră să fie prescris de către medici.

Am avut discuții cu producătorii MSD și Pfizer în ceea ce privește medicamentele inovative care se dau în ambulatoriu. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare decât medicamente care sunt recomandate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. 

Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir. Este un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul, asta spun câteva studii clinice legate de Favipiravir. Încercăm să găsim o soluție, însă persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu, pot numai după ce sunt evaluate, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina, dacă putem să precizăm reacții adverse foarte serioase, și, ulterior, prin prescripție medicală.

Celălalt medicament care este foarte mult mediatizat, Arbidol, este un medicament pentru care nu există niciun studiu la nivel global. În consecință, comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății nu a putut să-l recomande.”, a declarat Alexandru Rafila.

A.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.