Ministrul Sănătății: Se observă o creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19. Am pus la punct un sistem care presupune testarea rapidă prin medicii de familie

0
268
Carantină. FOTO Alexandra VASILE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, 11 ianuarie a.c., după discuțiile avute cu reprezentanții instituțiilor publice din județul Constanța, faptul că în ultimile săptămâni se observă o creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19.

Noi monitorizăm îndeaproape situația. E un val de creștere rapidă, am spus și zilele trecute, e una dintre cele mai rapide creșteri din Europa din punct de vedere al ratei de reproducere a infecției. Avem un salt săptămânal de 1,5 ori a numărului de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam 6 mii, acum sunt aproape 9 mii. A fost creștere și în valul 4, acum problema este când se va opri această creștere (…). Am pus la punct un sistem funcțional, credem, rămâne să-l testăm, acesta presupune testarea rapidă prin medicii de familie, evaluarea inițială la medicul de familie, ulterior la centrele de evaluare. Cei cu comorbidități vor merge către 230 de centre unde vor putea face investigații și mulți vor primi medicație de la centre ambulatorii sau vor fi îndrumați către spitale pentru îngrijiri aprofundate în caz de nevoie”, spune Rafila.

Nu este important doar numărul de cazuri, ci dacă necesită spitalizare cazul respectiv, dacă spitalele vor fi depășite, depinde cum funcționează sistemul de acordare servicii medicale în ambulator și circuitul clar al pacientului”, a explicat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă sunt luate în calcul şi alte măsuri de prevenire în valul 5 al pandemiei, Ministrul Sănătății a răspuns: “În momentul de faţă nu sunt preconizate, există un mecanism în funcţiune care se referă la incidenţa de 1 la mie, incidenţa de 3 la mie, acestea sunt mecanismele care vor funcţiona. Sigur că, în funcţie şi de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, apropo de capacitatea sistemului de a prelua pacienţi, pot fi luate şi alte măsuri, dar aceste măsuri nu sunt neapărat din partea Ministerului Sănătăţii, sunt măsuri care vor fi luate de către Guvernul României”, a declarat Rafila.

A.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.