Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, la data de 8 februarie a.c., 10 cetățeni români au fost îmbarcați în vederea repatrierii prin intermediul unui nou zbor umanitar MApN.
Astfel, trei cetățeni români, o mamă și doi copii, au fost îmbarcați în vederea repatrierii într-o aeronavă militară română de pe Aeroportul din Adana, aeronava efectuând ulterior și o escală pe Aeroportul din Malatya, de unde a mai preluat alți șapte cetățeni români, studenți Erasmus, aflați într-o zonă puternic afectată în urma seismelor.
Aceștia se adaugă celor 21 cetățeni români repatriați la data de 6 februarie a.c. (http://www.mae.ro/node/60991), respectiv la data de 7 februarie a.c.(http://www.mae.ro/node/61010). Astfel, până în prezent, cu ajutorul zborurilor umanitare MApN, au fost repatriați 31 de cetățeni români și doi cetățeni polonezi. Alți 5 cetățeni români s-au repatriat, inclusiv cu asistența Ambasadei de la Ankara, cu un zbor de linie în cursul acestei zile.
MAE menționează că, inclusiv în urma demersurilor efectuate de către reprezentanții Ambasadei României la Ankara pe lângă autoritățile române competente, aeronava militară care avea ca destinație inițială orașul Adana a făcut o escală la Malatya, pentru preluarea grupului de studenți români. Totodată, ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Ankara, un voluntar de cetățenie română a asigurat sprijinul necesar deplasării studenților la aeroportul din Malatya.
MAE menționează că misiunea diplomatică a României la Ankara menține, în continuare, legătura cu alți 10 cetățeni români care și-au exprimat dorința de a se repatria, dar se află la distanță mare de aeroporturile Adana și Malatya, continuând eforturile de identificare de soluții de repatriere pentru aceștia, respectiv cu alți 36 de cetățeni români, care au contactat misiunea diplomatică cu diverse solicitări, dar care nu au cerut sprijin pentru repatriere. De asemenea, reprezentanții Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce și române competente.
MAE reiterează și cu acest prilej recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.
De asemenea, MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.