Un nou termen de judecată a avut loc în procesul în care Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, este acuzat, alături de alte două persoane, de abuz în serviciu. Însă, magistrații au amânat cauza pentru 16 ianuarie 2024, în vederea continuității completului de judecată: judecătorii care îl compun trebuie să rămână aceiaşi pe tot parcursul judecăţii unui proces, fără să fie schimbaţi de la un termen la altul.
Este vorba despre dosarul „Geotop“, ce îi are ca principali „protagoniști“ pe Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, pe Titi Cenușă, fost arhitect-șef al aceleiași instituții, și pe afaceristul Ioan Ichim, patronul firmei Geotop.
În principiu, aceștia au fost trimiși în judecată pentru unele fapte ce au fost săvârșite în intervalul iulie 2007 – aprilie 2013, când fostul președinte al CJC și arhitectul-șef și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică pentru cadastrarea unor drumuri județene și comunale.
La termenul din data de 5 iulie a.c., instanța a dispus acordarea unui nou termen, pentru data de 10 octombrie, pentru ca inculpații să se pronunțe asupra continuării sau încetării procesului penal, în contextul intervenirii prescripției răspunderii penale.
Însă, pe 10 octombrie a.c., procesul penal a continuat, acordându-se un alt termen, pentru administrare probe. Acum, următorul termen a fost stabilit pentru data de 16.01.2024.
Care sunt acuzațiile din dosar
Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă ar fi atribuit în mod preferențial lucrările de cadastrare către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, fraudând bugetul județului Constanța. Frauda în sine s-ar fi realizat prin efectuarea, de către Nicușor Constantinescu, a unor plăți nelegale în valoare totală de aproape 11,6 milioane de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei lui Ichim. Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți.
Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la 2,5 milioane de lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări fictive.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, unde se află încă pe fond.
Liliana BELCIUG
si mir ca mai este la puscarie.
Cum se face ca justitia ii albeste pe banda rulanta?