Amenajarea plajelor din Mamaia: Premiu de peste 1,5 milioane de euro pentru câștigătorul concursului de soluții

0
208

Marți, 19 septembrie a.c. a fost anunțat câștigătorul Concursului Internațional de Soluții Litoral Mamaia. Proiectul câștigător pentru amenajarea plajelor din stațiunea Mamaia este cel al Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură. Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare este de 7.650.780 LEI (1.545.612 EUR) fără TVA.

Imaginile proiectului pot fi văzute aici.

„În ochii juriului această propunere s-a demarcat datorită clarității viziunii de ansamblu, a forței masterplanului, a preciziei și clarității în înțelegerea dinamicii locului și a coerenței generale cu obiectivele concursului. Având ca punct de plecare o reconectare cu mediul natural, conceptul este susținut de o analiză clară și aprofundată a evoluției locului – un proces neîncetat de antropizare – și a fazelor sale determinante. Juriul a apreciat în mod deosebit atenția acordată în acest proiect temporalității, așa cum reiese din diagramele clare și din afirmațiile scrise. Juriul a apreciat, de asemenea, atenția acordată unor aspecte precum capacitatea de înrădăcinare, stabilizarea solului și cerințele reduse de întreținere. Acesta a fost unul dintre puținele proiecte care a cartografiat și a ținut cont de vegetația înaltă prezentă pe sit: se așteaptă ca aceste exemplare să joace un rol important în dezvoltarea viitoare a proiectului”, a apreciat juriul, potrivit Ordinului Arhitecților din România.

Context:

„În perioada 14-18 septembrie 2023 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții LITORAL MAMAIA, Constanța, competiție lansată oficial pe data de 23 iunie 2023, organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), Autoritate Contractantă – Administrația Națională „Apele Române”, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării complexe a plajelor din stațiunea Mamaia, județul Constanța, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Procesul de intervenție vizează o soluție de planificare și amenajare a zonei de plajă în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre, propunere capabilă să: (1) integreze elementele spațiului construit, (2) activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori, și (3) să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității. Acest concurs încurajează creativitatea, susținând în același timp cercetarea urbanistică, peisajeră și arhitecturală în sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plajă actuale”, potrivit sursei citate.

P.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.