Amendă record, de 100.000 de lei, aplicată unui investitor care a construit fără autorizaţie în municipiul Tulcea

0
1865
Municipiul Tulcea. FOTO Cătălin SCHIPOR

Actualul primar al municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, anunţă că acţiunile în urma cărora “haosul urbanistic” va fi amendat, vor continua. Conform acestuia, de la începutul anului şi până în prezent, au fost aplicate 30 de amenzi în valoare totală de 691.500 de lei.

“Până în anul 2021 neregulile au fost regula, nu excepția. Pentru dezvoltatori, rețeta era simplă – după ce achitau amenzi modice, își vedeau liniștiți de treabă. Anul 2021 a fost unul fără precedent pentru municipiul Tulcea în privința sancționării neregulilor din construcții”, afirmă Ştefan Ilie. Potrivit acestuia, din totalul de sancţiuni cu amendă, 30 au fost aplicate pentru construcţii neautorizate şi una pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie, însoţite de obligaţia de sistare a lucrărilor. Cea mai mare amendă s-a ridicat la suma de 100.000 de lei, maximum prevăzut de lege. “În momentul de faţă, mai avem în lucru încă 30 de situaţii asemănătoare”, a adăugat edilul.

“Amenzile nu însemnau decât o mică diminuare a profitului pentru dezvoltator, acestea fiind prevăzute chiar în planul de investiții. Noi vom merge până la capăt cu aplicarea legii – în cazul în care după aplicarea amenzilor nu vor intra în legalitate în termenul prevăzut, se va lua măsura desfiinţării construcţiilor. Legalitate înseamnă obținerea autorizației de construire cu încadrare în reglementările de urbanism în vigoare”, mai susţine Ştefan Ilie.

Potrivit primarului, în afară de amenzile mai sus menţionate, au fost depuse şi 6 plângeri penale, 5 pentru construcţii executate nelegal în zone protejate şi una pentru continuarea lucrărilor după dispoziţia de sistare solicitată de organelle de control.

“Nu vom mai tolera nimănui lucrările de construcție fără autorizație sau nerespectarea autorizațiilor, indiferent de numele persoanei în cauză. Nu vom ceda presiunilor, pe orice cale ar veni. Nu mi-am propus să devin un campion al amenzilor, însă legea trebuie să fie respectată de toată lumea. Avem un oraș dezvoltat haotic, cu zone supraaglomerate, fără spații verzi, cu străzi și trotuare sufocate de mașini, plin de construcții inestetice și de proastă calitate, cu ansambluri rezidențiale fără utilități sau infrastructură. Responsabilitatea pentru toate aceste prejudicii iremediabile aduse orașului, care ne cauzează disconfort zilnic, o purtăm noi, autoritățile locale. Dacă s-ar fi aplicat legea, dacă am fi avut un plan urbanistic general, presiunea dezvolatorilor ar fi fost gestionată în interesul tuturor locuitorilor. Acum, dezvoltatorii trebuie să înțeleagă că ei se află doar sub presiunea normalității.Pe o piață imobiliară în care cererea este mai mare decât oferta, prezența investitorilor imobiliari este firească și necesară. De aceea, colaborarea dintre investitori și primărie ține de normalitate, însă condiția obligatorie este respectarea regulilor, care se traduce prin respectul față de oraș și locuitorii săi”, a mai afirmat Ştefan Ilie.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.