INTERVIU cu Liviu Vârșă, șeful Serviciului Regim Permise și Înmatriculări, despre obținerea permiselor auto în alte state și pierderea valabilității celui din România

0
5280

Liviu Vârşă, șeful Serviciului Regim de Permise și Înmatriculări Constanţa, a acordat un interviu ziarului Focus Press, în cadrul căruia a vorbit despre situația în acest sector după doi ani de pandemie.

Totodată, au fost abordate subiecte precum deficitul de personal în domeniul în care activează, spunând că este mare nevoie de oameni, dar, din păcate, deocamdată legislația nu prevede organizarea de concursuri pentru anumite posturi, însă se arată optimist că această problemă se va rezolva.

Un alt subiect extrem de important a fost cel legat de situațiile în care unii șoferi obțin  permisul auto în țările cu care România are un anumit protocol și ce se întâmpla cu permisele auto ale șoferilor români care s-au stabilit în acele țări:

”Dacă un șofer se duce și schimbă permisul în alt stat și este valabil și la noi, în cazul străinilor care doresc să își preschimbe permisul la noi, ideea este ca permisul să fie trimis către statul emitent. Noi când îl primim, este o prevedere legală, ele își pierd valabilitatea, nu mai există, pur și simplu. Ei rămân doar cu permisul străin pe care pot oricând să vină și să-l schimbe din nou. Nu pot avea două permise și în România, și în statul în care se stabilesc. Aceasta este regula, ca o persoană să aibă doar un permis național. Deci, ca exemplu, vrei să obții permis auto în Italia? Renunți la cel din România, implicit îl predai pe cel românesc, iar noi îl anulăm. Bine, termenul este forțat, nu îl anulăm, își pierde valabilitatea. Nu se anulează ca atunci când comiți infracțiuni. Ai plecat din zona noastră, trebuie să ai permis în zona în care mergi, emis acolo. Când revin în țară, are loc preschimbarea, nu trebuie să mai dea examenul auto încă o dată, doar că procedura este un pic mai de durată. Trebuie să faci unele verificări în statul respectiv, de unde se întoarce șoferul respectiv. De exemplu, cele din Uniunea Europeană se verifică prin sistem online. Și că tot dădeam ca exemplu Italia, dacă facem verificări și ni se spune de acolo că șoferul respectiv a comis o „gafă”, nu îl punem schimba, nu ai cum, aflăm, până nu ni se confirmă că este ok, nu preschimbăm”, a declarat Liviu Vârșă, șeful Serviciului Regim Permise și Înmatriculări Constanța.

Țările cu care România a semnat protocoale:

  • Permisele emise în Uniunea Europeană și cea  mai simplă procedură pentru că se verifică totul în sistem online.
  • Pentru statele care au semnat în 1968 o convenție la Viena privind circulația rutieră, fiind vorba despre 48 de state. Convenția are 68 de state semnatare din august 2016: Albania, Austria, Bahrain, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Centrafricană, Chile, Coasta de Fildeș, Croația, Cuba, Cipru, Republica Cehă, Republica Democrată din Congo, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, India, Iran, Irak, Italia, Kazahstan, Kuweit, Kârgâzstan, Letonia, Liberia, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Maroc, Olanda, Nigeria, Norvegia, Pakistan, Paraguay, Filipine, Polonia, Portugalia, România, Rusia, San Marino, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Surinam, Suedia, Elveția, Tadjikistan, Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan și Vietnam. Mai nou intră și Marea Britanie.
  • State cu care România are încheiate convenții unilaterale: Statele Unite ale Americii, Japonia, China.

„Mai sunt situații în care șoferii posedă permise din alt stat, care nu se află pe niciuna din acele liste și are dreptul să conducă cu acel permis, nu îl preschimbăm dar numai însoțit de un permis de conducere internațional. Este o prevedere legală”, a mai declarat acesta.

Pentru declarații complete vă invităm să urmăriți interviul integral, în format video:

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.