Interviu cu șeful Serviciului Regim Permise și Înmatriculări, Liviu Vârșă: “Promovabilitatea obținerii permisului auto a scăzut încă din 2015; am avut candidați care au picat cu 1 punct”

0
944

Focus Press l-a avut invitat în cadrul unui interviu, în cursul zilei de vineri, 30 octombrie a.c., pe șeful Serviciului Regim de Permise și Înmatriculări, Liviu Vârșă. Acesta a vobit despre cât de mult a afectat pandemia de coronavirus acest domeniu, dar şi despre noutăţile legislative din domeniu.

“Se simte o diferenţă destul de mare pentru că din cauza pandemiei și în perioada stării de urgență din martie-mai, noi am suspendat această activitate de examimare, au fost 7 săptămâni în care efectiv candidații nu au putut să susțină această probă. Noi am avut în acea perioadă lucrători delegați la structurile Poliției Române”, a declarat Liviu Vârşă.
Astfel spus, candidații înscriși pentru susținerea examenului auto au avut de așteptat o perioadă destul de lungă, mai ales că activitatea în cadrul Serviciului a început o lună mai târziu după încheierea stării de urgență, respectiv în luna iunie: “S-a adunat un număr destul de mare de candidaţi, am fost și noi afectați, și ei”.
Şeful Serviciului de Permise și Înmatriculări a declarat că marea problemă o reprezintă de fapt promovabilitatea, care este elementul definitoriu în acești timpi de a așteptare, şi care este în scădere cu aproximativ 50%: “Candidații care vin și dau proba dar nu promovează sunt muncă în zadar, pentru că aceștia se reînscriu, iar numărul se adună cu cei care termină școala, iar termenele sunt destul de mari”.

Interesant este că acestă promovabilitate scăzută nu datează doar de anul acesta, ci, conform datelor oficiale oferite de șeful Serviciului Regim Permise și Înmatriculări, în perioada:2014- 2015, la traseu- 60%; în 2016 – 55%; 2017- 2019- 50%;2020- 48%. Promovabilitatea a început să scadă în 2015 și să crească numărul de candidaţi atunci când a intervenit o modificare legislativă prin care, dacă un candidat lua sala dar nu și orașul, a doua oară nu trebuia să mai susțină proba teoretică, considerându-se câ a învățat partea teoretică, iar elevii s-au înghesuit la proba practică. 
Liviu Vârşă a ţinut să sublinieze că toţi candidaţii trebuie să se pregătească temeinic: “Am avut candidați, aceeași candidați care au picat cu un punct, iar ulterior s-au înscris iar și au picat tot cu un punct”.
În momentul de faţă, persoanele care doresc să plăteasca taxa permisului auto, a certificatului de înmatriculare ori autorizația de circulație provizorie o pot face și online pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

Un aspect foarte important este cel legat de expirarea permisului auto, iar Liviu Vârșă  a spus că permisul auto nu expiră pe perioada stării de alertă, iar după ridicarea acesteia, termenul se prelungește cu încă 90 de zile. 
Referitor la mașinile cu volan pe dreapta și soarta acestora din 2021, dacă se mai pot înmatricula ori vor fi scoase din circulație, Liviu Vârşă a precizat că Registrul Auto Român are detalii despre acest aspect, însă dacă mașina respectivă nu deține cartea de identitate, care este eliberată de către RAR, ea nu se poate înmatricula. 

Mai multe detalii în materialul VIDEO. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.