O persoană a fost sancționată contravențional întrucât a parcat mașina pe un loc destinat persoanelor cu handicap. Însă, aceasta a contestat procesul-verbal de contravenție în instanță, iar judecătorii i-au admis cererea. Decizia este definitivă.
Din probele administrate a rezultat că, pe 20.07.2022, petentul l-a transportat la magazinul din apropierea parcării respective, din Tulcea, pe un cunoscut, persoană care, conform Deciziei medicale nr.75/3.06. 2022, suferă de o boală care-l încadrează în gradul 3 de invaliditate.
În aceste condiții, dar și prin raportare la prevederile art. 65 din Legea 448/2006, instanța de fond a reținut că, principial, mașina petentului putea parca în locul respectiv. Faptul că acesta nu deținea asupra sa sau în bordul mașinii astfel parcate legitimația pentru parcare reprezintă o justificare validă pentru încheierea procesului-verbal (deci fără a se cunoaște situația reală), nu însă și pentru menținerea acestuia la momentul judecății, după cum a precizat instanța de fond, adică Judecătoria Tulcea.
Astfel, este vorba de faptul că petentul a transportat cu mașina proprie o persoană (conform declarației judiciare a acesteia din urmă) cu gradul 3 de invaliditate, cu greutăți de deplasare, și a parcat într-un loc destinat persoanelor cu dizabilități, însă nu avea legitimația afișată în bordul mașinii.
Prin urmare, Judecătoria Tulcea a anulat procesul-verbal de contravenție, dar cum decizia nu a fost definitivă, reprezentații Poliției Locale Tulcea au depus contestație, care s-a judecat la Tribunalul Tulcea.
Apelanta a precizat că instanța de fond s-a pronunțat doar pe baza unei declarații (dată de șoferul în cauză – n.r.)
Pe 29.03.2024, judecătorii Tribunalului Tulcea au respins apelul declarat de către reprezentanții Poliției Locale Tulcea.
Liliana BELCIUG