Mai mulți angajați ai Spitalului Municipal Mangalia au dat în judecată unitatea pentru recuperarea unor sporuri. În esență, este vorba despre sporul pentru muncă în condiții deosebit de periculoase, care le-a fost sistat la începutul lunii august 2021. Motivul invocat a fost numărul mic al pacienților în acea vreme, însă, peste o lună, paturile spitalului au început să se umple din nou, apoi a urmat valul 5 al pandemiei, însă angajații respectivi nu au mai primit acel spor prevăzut de lege.
Este vorba despre mai mulți angajați din rândul personalului medical din cadrul laboratorului de analize medicale ale Spitalului Mangalia care nu au mai primit sporurile de 85% din salariul de bază, prevăzute de lege, pentru muncă în condiții periculoase, în condițiile în care vorbim despre un spital Suport-COVID. Vorbim despre oameni direct implicați în evaluarea și diagnosticarea pacientilor diagnosticati cu COVID-19.
Potrivit reclamanților, care s-au adresat instanței prin intermediul sindicatului SANITAS, acest spor pentru condiții de muncă deosebit de periculoase, în cuantum de 85% din salariul de bază, a fost acordat de la data de 11.12.2020 și până la 30.07.2021.
Urmează partea interesantă
Pe data de 1.08. 2021, acest spor a fost sistat, pe motiv că Spitalul Mangalia nu mai avea internați pacienți bolnavi de COVID, fiind considerat, mai mult la nivel neoficial, că ar fi devenit spital non-COVID, asta deși norma care stabilește acordarea acestui spor nu are în vedere o astfel de situație.
O lună mai târziu, în septembrie 2021, numărul bolnavilor de COVID a început să crească simțitor, iar spitalul a redevenit spital „suport-COVID”, însă, atenție, fără acordarea acestui spor personalului din laboratorul de analize medicale.
Astfel, reclamanții au solicitat, în instanță, obligarea conducerii Spitalului Municipal Mangalia de a le acorda acest spor în mod retroactiv, începând cu data sistării lui, respectiv 01.08.2021 și până la expirarea a 60 de zile după încetarea stării de alertă, respectiv 06.05.2022, dat fiind că, conform OUG 209/2020, acest spor se acordă pe durata stării de alertă și de urgență instituite, în condițiile legii, pentru situația de risc epidemiologic determinată de răspandirea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, precum și pentru o perioada de 60 de zile de la data încetării stării de alertă, fără a institui condiția internărilor unor asemenea pacienți în perioada de referință.
De precizat că, pe lângă sporul de muncă în condiții periculoase, angajații respectivi solicită și dobânzile aferente, dat fiind că, dacă luăm în considerare întreaga perioadă de la sistarea sporurilor și până la încheiera acesteia conform legii, este vorba despre un interval destul de mare, de 10 luni.
Ce spune președintele sindicatului SANITAS Constanța
Contactat telefonic, președintele Sindicatului Sanitas, Nicolae Manea, ne-a declarat că pe rolul instanțelor sunt mai multe procese în ceea ce privește Spitalul Municipal Mangalia:
”Avem pe rol 3 procese privind personalul Spitalului din Mangalia. În privința laboratorului, personalul de acolo ar fi trebuit, în acest moment, să beneficieze de aceste sporuri pentru muncă în condiții periculoase. Ei nu au mai beneficiat.
În al doilea rând, este vorba despre sporurile personalului de pe celelalte secții non-COVID. Conducerea a decis să le sisteze fără să ne consulte, pentru că trebuia să aibă acordul nostru, al sindicatului”, ne-a declarat Nicolae Manea, președintele SANITAS Constanța.
Din partea conducerii Spitalului Mangalia nu am putut obține niciun punct de vedere, întricât managerul acestuia, dr. Alina Dan nu a răspuns momentan.
Vom reveni.
Daniel ALBU